Η καταστροφική τρίλιζα της προπόνησης!

Η καταστροφική τρίλιζα της προπόνησης!

Νιώθεις κουρασμένος! Νιώθεις ξεκούραστος, αλλά δεν αποδίδεις όσο θα ήθελες! Γενικά νομίζεις ή ακόμα το βλέπεις ότι η προπόνηση σου δεν πάει καλά και αναρωτιέσαι τι φταίει. Το βέβαιο είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ευθύνεται ένα πράγμα, όπως η διατροφή για παράδειγμα, αλλά τουλάχιστον δύο ή ακόμα και τρία πράγματα και δες ποια είναι αυτά.

Όπως λένε και για τα ατυχήματα, ποτέ δεν ευθύνεται ένας παράγοντας, αλλά συνδυασμός τριών παραγόντων, δηλαδή όταν συμπληρωθεί η τρίλιζα τότε γίνεται το κακό. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με την προπόνηση σου: Ο συνδυασμός τριών παραγόντων μπορεί να την χαλάσει. Δες ποιες είναι αυτές οι τέσσερις περιπτώσεις, οι τρεις από τις οποίες μπορεί αν συμπέσουν και να σου χαλάσουν την προπόνηση:

1. Διατροφή

Η κακή διατροφή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που χαλάνε την προπόνηση σου. Αν δεν τρως καλά και σωστά, ο οργανισμός σου δεν έχει καύσιμα και έτσι δεν μπορείς να αποδώσεις. Όμως για να μην τρως σωστά υπάρχει κάποια αιτία, την οποία δεν κάνεις τίποτα να βελτιώσεις.

Κάποιοι επικαλούνται το φορτωμένο ωράριο. Άλλοι ότι είναι εργένηδες και δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και διάφορες άλλες αιτιολογίες.

Η λύση είναι μια και πολύ απλή: Το λύνεις το πρόβλημα και τρόποι υπάρχουν. Για παράδειγμα το φορτωμένο ωράριο λύνεται με τα τάπερ, ενώ για το φαγητό του εργένη υπάρχουν και οι μέρες που μπορείς να μαγειρέψεις και οι συνταγές στο internet. Με δυο λόγια μπορείς να βρεις τη λύση και να εξαλείψεις τον έναν παράγοντα.

2. Διάθεση

Η διάθεση έχει να κάνει με διάφορα πράγματα, όπως με το οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και με τον καιρό! Η διάθεση έχει να κάνει ακόμα και με την κακή διατροφή.

Για να το λύσεις το πρόβλημα θα πρέπει να πρέπει πρώτα να αποφασίσεις να βρεις τη λύση. Για τη διατροφή η πρόταση είναι στο (1) όσο για τα άλλα προβλήματα είναι θέμα ισχυρού χαρακτήρα. Αν υπάρχει για παράδειγμα οικογενειακό ή άλλο πρόβλημα τότε πρέπει να δείξεις ισχυρός. Προπόνηση σημαίνει εκτόνωση και για να γίνει αυτό, όταν προπονείσαι θα τα αφήνεις όλα για μια ώρα πίσω σου. Έτσι θα χαλαρώσει το μυαλό σου, θα καθαρίσει και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις. Άλλωστε η προπόνηση έχει να κάνει και με την εκτόνωση, αφού η χρησιμότητα της δεν είναι μόνο να φτιάξεις το σώμα σου, αλλά και την υγεία σου, ακόμα και την ψυχική!

3. Γυμναστήριο

Μπορεί να πηγαίνεις στο πιο σύγχρονο και πιο τέλειο γυμναστήριο της πόλης σου, όμως μπορεί η ατμόσφαιρα να μην σε εκφράζει. Αυτό που λένε κάνε την προπόνηση σου και άσε τους άλλους δεν ισχύει. Αν είναι να καταπιέζεσαι πηγαίνοντας γυμναστήριο, δε λέει. Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεις και άλλο άγχος στη ζωή σου.

Αν λοιπόν σε καταπιέζει το περιβάλλον του γυμναστηρίου, άλλαξε! Πάνε σε άλλο και ίσως βρεις το κατάλληλο περιβάλλον και τους ανθρώπους που «ταιριάξετε» στη προπόνηση. Μια κατάσταση που φτιάχνει κλίμα που βοηθάει την ψυχολογία και την προπόνηση σου!

4. Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθείς είναι πολύ σημαντικό. Βασικά πρέπει να αλλάζει κάθε δύο μήνες και ναι είναι ευέλικτο.

Η αλλαγή κάθε δύο μήνες είναι για δύο λόγους, ο πρώτος είναι να μην συνηθίζουν οι μύες σου και ο δεύτερος είναι η ψυχολογία. Να μην βαριέσαι δηλαδή να κάνεις κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα.

Από την άλλη το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ημέρας σου. Τίποτα δεν είναι απόλυτο στην προπόνηση, μπορείς να τροποποιήσεις πράγματα αν για παράδειγμα μια μέρα δεν προλαβαίνεις. Σκέψου ότι δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής, εκεί που το άθλημα είναι επάγγελμα και υπάρχει και χρόνος και σκοπός βιοποριστικός! Επομένως, άλλαξε το πρόγραμμα σου!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα