Έτσι επιμηκύνεις την προπόνηση σου χωρίς όφελος

Έτσι επιμηκύνεις την προπόνηση σου χωρίς όφελος

Πας στο γυμναστήριο να προπονηθείς. Κάνεις δύο και πλέον ώρες και φεύγεις ικανοποιημένος ότι προπονήθηκες! Όμως με το πέρασμα του χρόνου δεν βλέπεις και πολύ μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου και φυσικά αναρωτιέσαι τι συμβαίνει.

Ο χρόνος είναι σύμμαχος στην αεροβική προπόνηση. Μέχρι και 60 λεπτά τρέξιμο ή γενικά αεροβικής προπόνησης είναι υπέρ αρκετός για μια καλή και δυνατή προπόνηση. Ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προπόνηση με βάρη και δες το γιατί:

Στην προπόνηση με βάρη κάνεις interval ανάμεσα σε σετ από ένα 30΄΄ έως και ένα λεπτό, ανάλογα με το πρόγραμμα. Ένα με δύο λεπτά κάνεις ανάμεσα στις ασκήσεις και πάλι ανάλογα με το πρόγραμμα.

Η εκτέλεση του κάθε σετ δεν ξεπερνάει το λεπτό, ανάλογα πάντα με τα σετ.

Έτσι λοιπόν αν αθροίσεις το σύνολο των ασκήσεων που κάνεις, θα βγάλεις ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 40 λεπτών και τότε είναι που το πρόγραμμα είναι αποδοτικό. Αν προσθέσεις 20 λεπτά αεροβική, 10 λεπτά κοιλιακούς και ραχιαίους και άλλα 10 λεπτά διατάσεις, ο συνολικός χρόνος που πρέπει να κάνει προπόνηση και να πιάνει τόπο είναι 80 λεπτά, δηλαδή μία ώρα και 10 λεπτά.

Αν εσύ λοιπόν εκτελείς όλο το ημερήσιο πρόγραμμα σου σε δύο ώρες και χωρίς ο υπόλοιπος χρόνος να είναι αεροβική, τότε κάνεις λάθος. Μάλλον κάνεις χαβαλέ και όχι προπόνηση.

Δηλαδή μιλάς με τους άλλους, κάνετε πλάκα, σχολιάζεται και συζητάτε περνώντας έτσι ο χρόνος ανάμεσα στα σετ και στις ασκήσεις και αντί για ένα λεπτό interval, γίνεται 3 ή 5 λεπτά!

Και δεν λέμε πως είναι κακό. Άλλωστε το γυμναστήριο είναι εκτόνωση και εκτόνωση είναι και η πλάκα μεταξύ φίλων. Όμως να μην γκρινιάζεις γιατί το πρόγραμμα που σου έβγαλε ο γυμναστής δεν έχει αποτελέσματα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...