Μάθε τι κερδίζεις από το κούνημα των χεριών στο τρέξιμο!

Μάθε τι κερδίζεις από το κούνημα των χεριών στο τρέξιμο!

Τρέχεις και κουνάς τα χέρια σου, αυτό το κάνουμε όλοι μας και είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου σώματος. Αναρωτήθηκες όμως γιατί γίνεται αυτό; Τι κερδίζεις από το κούνημα των χεριών σου;

Σε κάποια αθλήματα οι προπονητές βάζουν τους αθλητές να τρέχουν με χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, γιατί το κάνουν;

Είναι αρκετά δύσκολο να τρέξει κάποιος χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του και αυτό γιατί η ταλάντωση των άνω άκρων λειτουργεί ως αντίβαρο στην κίνηση των ποδιών και επειδή τα χέρια αντισταθμίζουν την ορμή των ποδιών και προσφέρουν έτσι σταθερότητα στο δρομέα.

Το θέμα απασχόλησε τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η ταλάντωση των χεριών εξοικονομεί ενέργεια. Ζήτησαν λοιπόν από 13 έμπειρους δρομείς, οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, να τρέξουν στον κυλιόμενο διάδρομο με τα χέρια ακινητοποιημένα σε διάφορες στάσεις. Η δαπάνη ενέργειας υπολογίστηκε με τη βοήθεια μιας μάσκας που επιτρέπει τη μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Όσοι από τους αθλητές έτρεξαν με τα χέρια χαλαρά πίσω από την πλάτη ξόδευαν 3% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους δρομείς που άφηναν τα χέρια να ταλαντώνονται.

Περισσότερη ενέργεια ξόδεψαν όσοι αθλητές έτρεξαν με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Συνολικά κατανάλωσαν 9% περισσότερη ενέργεια και όσοι τα κρατούσαν σταθερά πάνω από το κεφάλι 13% περισσότερο.

Οι ερευνητές τόνισαν στο δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Experimental Biology», που δημοσίευσε την έρευνα, ότι αναγνωρίζουν ότι ένα μέρος της επιπλέον ενέργειας ίσως αντιστοιχεί στην προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εθελοντές για να κρατούν ακίνητα τα χέρια.

Τα άνω άκρα αντιστοιχούν γύρω στο 10% της μάζας του σώματος, οπότε αν τα αφαιρούσαμε θα εξοικονομούσαμε υποθετικά το 10% του μεταβολικού κόστους. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα υπήρχε αρκετή μάζα για να αντισταθμίσει την ταλάντωση των ποδιών, οπότε το τρέξιμο θα ήταν πιο δύσκολο να σταθεροποιηθεί, επισημαίνουν οι ερευνητές στο δημοσίευμα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ταλάντωση των χεριών αφενός σταθεροποιεί την κίνηση, αφετέρου μειώνει το μεταβολικό κόστος.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...