Τα 8 λάθη που κάνεις και δεν έχεις αποτελέσματα

Τα 8 λάθη που κάνεις και δεν έχεις αποτελέσματα

Πήζεις στη προπόνηση. Κάνεις προπόνηση πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά το σώμα σου δεν παρουσιάζει την βελτίωση που θέλεις.

Μπορεί να κατηγορήσεις τους γυμναστές ή την ίδια την προπόνηση, αλλά συνήθως δεν ευθύνονται. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το ένα μετά το άλλο τα λάθη στη προπόνηση κυρίως από άγνοια και φυσικά μετά κατηγορούν τους άλλους χωρίς καμία δόση αυτοκριτικής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να κάνεις απλά αντικείμενα όργανα γυμναστικής (Video)

Δες μερικά από τα συχνά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης:

1. Χωρίς «ζέσταμα»

Είναι ένα βασικό λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν στο γυμναστήριο, κουνάνε λίγο τα χέρια τους, νομίζουν ότι ζεστάθηκαν και αρχίζουν την προπόνηση. Κάνοντας 5 με 10 λεπτά χαμηλής έντασης αεροβική άσκηση, βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται τη θερμοκρασία των μυών σας και παίρνετε πιο γρήγορες ανάσες. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το σώμα σας να προσαρμοστεί στο απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί και σας προστατεύει από τραυματισμούς.

2. Χωρίς «αποθαραπεία»

Το ζέσταμα γίνεται στην αρχή της προπόνησης και η αποθεραπεία στο τέλος, που συνοδεύεται φυσικά από διατάσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που συνήθως λόγο έλλειψης χρόνου παραλείπουν αυτή τη διαδικασία. Όταν ολοκληρώνετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής οι μύες σας σφίγγουν κι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν. Γι’ αυτό στο τέλος κάθε προγράμματος ενσωματώστε 5 με 10 λεπτά διατάσεις, για να βοηθήσετε τους μυς σας να μαλακώσουν και να γίνουν πιο εύκαμπτοι, έτσι ώστε να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού.

3. Παίζοντας με το κινητό και μιλώντας με τους άλλους…

Τότε δεν κάνουμε προπόνηση! Αν πιάνουμε το κινητό ή καμία βαριά πολιτική ή αθλητική συζήτηση, το λεπτό του διαλλείματος ανάμεσα στα σετ, γίνεται… πεντάλεπτο χωρίς να το καταλάβουμε. Όπως είναι φυσικό το πρόγραμμα δεν αποδίδει και έτσι δεν έχουμε αποτελέσματα.

4. Χωρίς φαγητό!

Όταν πηγαίνουμε για προπόνηση χωρίς να έχουμε φάει πριν από μια τουλάχιστον ώρα, τότε αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς καύσιμα. Φυσικά έρχεται η κόπωση και η όχι σωστή ολοκλήρωση των ασκήσεων.

5. Οι υπερβολές δεν κάνουν καλό

Μπαίνω δυνατά δεν σημαίνει ότι προπονούμαι χωρίς να λάβω υπόψη το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στην οποία βρίσκομαι. Πολλοί κάνουν το λάθος να κάνουν πράγματα που ξεπερνούν βίαια τις δυνατότητές τους. Η σωστή τακτική είναι να αρχίσετε πιο χαλαρά το πρόγραμμά σας και αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια σταδιακά, όταν νιώσετε έτοιμοι. Μια καλή αναλογία είναι να αυξάνετε τη διάρκεια ενός προγράμματος το πολύ 10-15% κάθε βδομάδα. Εδώ μπαίνει και το θέμα της υπερβολής. Πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν τον εαυτό τους να ακολουθήσει προγράμματα που δεν συμβαδίζουν με την αντοχή τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κνημιαίους τραυματισμούς τάσης ή ακόμη και σε κατάγματα κόπωσης. Αποφύγετε αυτού του είδους τις τακτικές και μείνετε εντός των ορίων σας. Δεν είναι ντροπή. Αν αισθανθείτε έντονη κόπωση, καλό είναι να σταματήσετε, να ξεκουραστείτε και να δώσετε στον εαυτό σας και την επόμενη μέρα… ρεπό από το γυμναστήριο. Τα σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι το αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας, ο πόνος στο στήθος, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και ο πόνος στις αρθρώσεις.

6. Σωστή ενυδάτωση

Το σώμα πρέπει να λαμβάνει αρκετό νερό ώστε να μην κινδυνεύετε από αφυδάτωση και κόπωση – ειδικά όταν μεταφέρετε τη γυμναστική σας σε έναν εξωτερικό χώρο χωρίς κλιματισμό. Προσπαθήστε να πίνετε νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι, έτσι ώστε να λάβετε τα μέγιστα από την άσκησή σας.

7. Μην είσαι ξερόλας

Πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι γνωρίζουν ενώ κάνουν λάθος. Ο λόγος είναι ότι είναι εγωιστές ή ντρέπονται να ζητήσουν τη βοήθεια του γυμναστή για να εκτελέσουν σωστά μια άσκηση. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι και να μην κάνουν καλά την άσκηση και να καταπιέζουν τον οργανισμό τους. Μην ξεχνάτε ότι ο γυμναστής κάθισε τέσσερα χρόνια στα θρανία και σίγουρα γνωρίζει περισσότερα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...