Το οδυνηρό πάτημα αχινού και οι πρώτες βοήθειες

Το οδυνηρό πάτημα αχινού και οι πρώτες βοήθειες

Τα μικρά αυτά αγκαθωτά θαλάσσια ζωάκια είναι νόστιμος μεζές, ωστόσο αν τα πατήσετε καταλάθος μέσα στο νερό… τότε έχετε πρόβλημα! Το ασβεστολιθικό τους κέλυφος με τα αγκάθια είναι ισχυρό και επειδή ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος, είναι πολύ πιθανόν να τα πατήσετε.

Αν πατήσετε αχινό, μη φοβηθείτε, δεν έγινε και τίποτα. Ωστόσο ο πόνος είναι μεγάλος και ο κίνδυνος ότι αν δεν βγούνε τα αγκάθια από το δέρμα τότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί απόστημα στην περίπτωση που παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα.

Πρώτιστο μέλημα είναι να καθαριστεί η περιοχή του ποδιού με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε, καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό, γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών).

Έπειτα αλείψτε με λάδι, στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό. Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία. Περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσει το δέρμα και τότε αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντάς το με έναν αναπτήρα. Καλό θα είναι να έχουμε και έναν μεγεθυντικό φακό για να βλέπουμε.

Βέβαια υπάρχει και η λύση της καρφίτσας, αλλά καλύτερα να την αποφύγετε γιατί, εκτός του ότι τραυματίζετε το δέρμα, υπάρχει περίπτωση να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν την επιλέξετε απολυμάνετε την με οινόπνευμα, πολύ προσεκτικά, την πιέζετε και βγαίνει το αγκαθάκι.

Αν πάλι δεν διαθέτετε τσιμπιδάκι ή καρφίτσα, πιέζετε μηχανικά στα σημεία με τα δάχτυλά σας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάτε για να τα απομακρύνετε.

Όταν επιτέλους τελειώσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να απολυμάνετε με οινόπνευμα ή οξυζενέ για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι όσο μπορείτε και καλύψτε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Συνήθως ο πόνος κρατάει γύρω στις δύο μέρες. Αν όμως δεν υποχωρεί, ίσως να σας ανακουφίσουν τα ποδόλουτρα με δροσερό νερό.

Προσοχή αν παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, πηγαίνετε σε γιατρό!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης καραδοκεί


Τα 10 καλύτερα σπορ της …παραλίας!


Λάιτ φαγητά που …παχαίνουν περισσότερο!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα