Αν σας πιέζει ο χρόνος, μισή με μία ώρα άσκηση ημερησίως επαρκεί

Αν σας πιέζει ο χρόνος, μισή με μία ώρα άσκηση ημερησίως επαρκεί

Αν δεν έχετε χρόνο μια ή μισή ώρα άσκησης την ημέρα, ακόμα και στο σπίτι, είναι αρκετή για να κάνει καλό στον οργανισμό και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σουηδοί επιστήμονες δίνουν απάντηση σε όσους λένε ότι δεν έχουν χρόνο για γυμναστήριο ή γενικά άσκηση. Από την άλλη υπενθυμίζουν σε όσους αθλούνται υπερβολικά ότι δεν υπάρχει λόγος για καταπόνηση του οργανισμού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation: Heart Failure, επικεντρώνει περισσότερο στην καρδιακή ανεπάρκεια . Επικαλείται τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι είναι μια συχνή επιπλοκή που αφορά περίπου το 2% του συνόλου των δαπανών υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών από τη διάγνωση είναι από 30% έως 50%. Αυτός ουσιαστικά ήταν και ο λόγος που οι επιστήμονες ερεύνησαν το θέμα.

Συγκεκριμένα για τις ανάγκες της μελέτης τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 39.805 άτομα, 20-95 ετών, που δεν έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, όταν άρχισε η έρευνα το 1997. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τον συνολικό και τον ψυχαγωγικό χρόνο σωματικής δραστηριοποίησης στην αρχή και τους παρακολουθούσαν για να δουν αν αυτό σχετιζόταν με τον υποκείμενο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τη γυμναστική, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη χρήση φαρμάκων.

Η άθληση των ανθρώπων αυτών χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: υψηλής έντασης, όπως συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα, μέτρια, όπως τρέξιμο και ήπια, όπως περπάτημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο δραστήριο ήταν ένα άτομο, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, η ομάδα με τον περισσότερο χρόνο ψυχαγωγικής δραστηριοποίησης (πάνω από μια ώρα μέτριας ή μισής ώρας έντονης άθλησης καθημερινά), είχε 46% μικρότερο κίνδυνο. Η σωματική άθληση ήταν εξίσου ωφέλιμη για άνδρες και γυναίκες.

Τα άτομα που τελικά εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία, άνδρες και είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και αναλογία μέσης-ισχίων, ιστορικό εμφράγματος, διαβήτη, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας.

Δεν χρειάζεται να τρέξει κανείς στον Μαραθώνιο για να αποκομίσει οφέλη για την υγεία του. Ακόμη και το ελάχιστο επίπεδο σωματικής κινητοποίησης είναι καλύτερο από την ακινησία, αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματα της μελέτης και τονίζουν ότι, η γυμναστική μειώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και άλλων παθήσεων.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.