10 tips για να χαρείς με ασφάλεια το βραδινό τρέξιμο!

10 tips για να χαρείς με ασφάλεια το βραδινό τρέξιμο!

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να τρέχουν όταν πέσει ο ήλιος, το βράδυ δηλαδή με τη δροσιά. Δεν είναι κακό, ωστόσο πρέπει να παίρνεις κάποια μέτρα προστασίας, αφού το βράδυ δεν είναι μόνο η περιορισμένη ορατότητα αλλά και άλλοι κίνδυνοι που εγκυμονούν κυρίως σε ερημικές διαδρομές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα για …παραλία (Video)

Σκέψου ότι το βράδυ, όλοι οι δρόμοι δεν είναι κατάλληλα φωτισμένοι και σε κάποιες διαδρομές η ερημιά δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος. Διάβασε λοιπόν τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις για να χαρείς την προπόνηση σου στη δροσιά:

1. Φόρα κάτι άσπρο ή φωτεινό.

Κυρίως σε δρόμους που δεν έχουν πεζοδρόμια ή έχουν στενά πεζοδρόμια, ακόμα και να έχουν φωτισμό, η ορατότητα των οδηγών αυτοκινήτων είναι περιορισμένοι. Διευκόλυνε την κατάσταση και μείνε πιο ασφαλής φορώντας μια λευκή μπλούζα ή παντελόνακι. Προτίμησε τα λευκά παπούτσια και γενικά επιλέξτε ρούχα σε έντονα, φωτεινά χρώματα και ιδανικά επιλέξτε υφάσματα που γυαλίζουν στο σκοτάδι και αντανακλούν τα φώτα των αυτοκινήτων.

2. Αγόρασε ανακλαστήρες.

Αν πάλι δεν θες να φοράς κάτι λευκό, αγόρασε ρούχα ποδηλατικά που έχουν ανακλαστήρες ή ειδικά περιβραχιόνια που πωλούνται στα καταστήματα αθλητικών γι αυτό τον σκοπό.

3. Πάνε αντίθετα

Τρέξτε αντίθετα της ροής του δρόμου. Το ότι μπορείς να δεις τα αυτοκίνητα δεν σημαίνει πως μπορούν να σας δουν και οι οδηγοί τους. Τρέχοντας αντίθετα του ρεύματος των αυτοκινήτων θα μπορείτε να βλέπετε τα αυτοκίνητα που έρχονται, αλλά και να σας βλέπουν και αυτά, αρκετά νωρίτερα.

4. Χωρίς ακουστικά ή στο ένα αυτί μόνο!

Για να είσαι εντελώς ασφαλής πρέπει να χρησιμοποιείς και την ακοή σου. Απέφευγε να φοράς ακουστικά ή αν θέλεις φόρα μόνο το ένα από το αυτή που είναι από τη μέσα πλευρά του δρόμου ώστε να ακούς τα αυτοκίνητα που έρχονται.

5. Το νου σου στο έδαφος

Μέσα στο σκοτάδι ή το ημίφως δεν φαίνονται οι λακκούβες και σίγουρα δεν θα ήθελες να βρεθείς μες στραμπουλιγμένο αστράγαλο. Κοίτα χαμηλά τη διαδρομή και απέφευγε όποιο σημείο μαυρίζει περισσότερο στο σκοτάδι.

6. Προτίμησε του …δρόμους τρεξίματος

Σε κάθε πόλη κάποιοι δρόμοι, διαδρομές έχουν επιλεγεί από πολύ κόσμο και έτσι συγκεντρώνουν πολλούς νυκτερινούς δρομείς. Επέλεξε μια τέτοια διαδρομή για να είσαι πιο ασφαλής.

7. Άλλαζε διαδρομή

Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις μια δημοφιλή διαδρομή, τότε φρόντισε να αλλάζεις δρομολόγια, ειδικά αν είναι πολύ αργά το βράδυ και η περιοχή ερημική. Δεν είναι απίθανο κάποιος να παρακολουθήσει την διαδρομή και το πρόγραμμά σας και να σας στήσει ενέδρα με σκοπό την κλοπή. Γι' αυτό φροντίστε να κάνετε συχνές εναλλαγές στη διαδρομή σας και καλού κακού να κρατάτε τα κλειδιά σας στο χέρι σε περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθείτε. Επίσης, καλό είναι να ενημερώνετε κάποιον φίλο για τη διαδρομή σας και να αφήνετε κάποιο μήνυμα πριν βγείτε για τρέξιμο.

8. Τρέξε με παρέα

Αν είναι δυνατόν, μην πηγαίνετε μόνοι σας για τρέξιμο. Μια ομάδα ανθρώπων, έστω και δύο, με χρωματιστά ρούχα θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει ορατή από τους οδηγούς..

9. Κουβάλα τα χαρτιά σου ή το κινητό

Πρέπει πάντα να κουβαλάτε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο και την ταυτότητά σας, σε περίπτωση ανάγκης. Είναι μια πολύ απλή αλλά και πολύ σημαντική προφύλαξη που μπορεί να σώσει τη ζωή σας αν υποστείτε κάποιο τραύμα ή βρεθείτε σε κίνδυνο.

10. Προσοχή στα σκυλιά

Μην θεωρείς ότι όλοι οι σκύλοι είναι φίλοι σου. Τα συμπαθέστατα τετράποδα κάποιες φορές τα ερεθίζει το τρέξιμο ειδικά αν είναι πολλά μαζεμένα. Αν διαπιστώσεις ότι υπάρχουν σκυλιά αδέσποτα μπροστά σου, κόψε ταχύτητα και άλλαξε διαδρομή. Μην φοβηθείς αν επιτεθούν και μην τρέξεις. Φώναξε και κάνε ότι τους πετάς πέτρα. Αλλά γενικά καλύτερα θα ήταν να τα αποφύγεις!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...