Μπορεί να μην έχεις κότερο αλλά μάθε 8 tips…αν σου τύχει η βόλτα!

Μπορεί να μην έχεις κότερο αλλά μάθε 8 tips…αν σου τύχει η βόλτα!

Μπορεί να μην έχεις …κότερο αλλά μπορεί να βρεθείς καλεσμένος, για μια απλή βόλτα ή σε ένα από τα σκαφάτα πάρτι που οργανώνονται ξαφνικά με καλεσμένους φίλους και φίλους, φίλων του ιδιοκτήτη. Αν δεν είσαι συνηθισμένος σε τέτοια πάρτι, έχε το νου σου, να μη σου βγει σε ξινό!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις την τέλεια βουτιά σε πισίνα και σε θάλασσα!

Οι ανέμελες στιγμές στη θάλασσα με κάποιο σκάφος μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Και δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό, για δυστύχημα ας πούμε, αλλά για απλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την απροσεξία, την άγνοια και την υπερβολική αυτοπεποίθηση και προκαλούν καταστάσεις άσχημες που απλά θα σου χαλάσουν τη μέρα!

Δες λοιπόν ποια είναι αυτά τα πράγματα:

1. Το στραβοπάτημα

Ο φίλος ή η διπλανή παρέα σε καλεί για μια μικρή βόλτα με το πεντάμετρο ταχύπλοο ή βαρκάκι. Είναι μια παρά πολύ καλή εμπειρία. Ωστόσο αν δεν έχει ξαναμπεί πρόσεχε γιατί μπορεί να φας τα μούτρα σου! Μπες ήρεμα, πατώντας το ένα πόδι σταθερά ενώ με το ένα χέρι κράτα κάτι σταθερό. Ξέχνα αυτά που βλέπεις στις ταινίες, αφού αν πέσεις μέσα σε ένα σκάφος θα χτυπήσεις ή ακόμα μπορεί να στραμπουλίξεις το πόδι σου και φυσικά να σου χαλάσει η μέρα. Και έχε υπόψη σου ότι όσο πιο μικρό είναι το σκάφος, τόσο πιο πολύ παλαντζάρει.

2. Κρατήσου!

Όταν είσαι πάνω σε ένα σκάφος που πλέει, τότε είναι επόμενο ότι θα συναντήσει κυματισμό. Από την άλλη ο χειριστής αν δεν είναι έμπειρος μπορεί να αυξομοιώνει απότομα την ταχύτητα και φυσικά όσο μεγαλύτερη μηχανή έχει, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα αναπτύσσει και έτσι το απότομο σταμάτημα μπορεί να γίνει επώδυνο αν δεν κρατιέσαι από κάπου.

Όταν λοιπόν ο χειριστής αναπτύξει ταχύτητα εσύ φρόντισε να μην είσαι χαλαρός. Πάντα να κάθεσαι και να κρατιέσαι με το ένα χέρι από κάποιο σταθερό σημείο του σκάφους. Στα απότομα σταματήματα των ταχυπλόων έχουν σημειωθεί πολύ σοβαροί τραυματισμοί, ακόμα και σε ανθρώπους που είναι γνώστες της θάλασσας!

3. Η έξυπνη βουτιά

Συνήθως μια βόλτα με το ταχύπλοο βαρκάκι ενός φιλικού προσώπου είναι για βουτιά σε κάποια όμορφη και απροσπέλαστη ακτή. Όταν έρθει η ώρα της βουτιάς έχε το νου σου. Πρώτα απ΄ όλα έλεγξε πόσο βαθιά είστε και αν ο βυθός έχει βράχια ή άμμο. Όταν έρθει η ώρα να βουτήξεις μη βασίζεσαι και πολύ στο σκάφος, αφού πρώτον παλαντζάρει και δεύτερο μπορεί να γλιστρήσεις. Βάλε το ένα πόδι σου στη κουπαστή, βεβαιώσου ότι είναι σταθερό και δεν γλιστράει δώσε ώθηση και βούτα.
Ποτέ μη προσπαθήσεις με τα δύο πόδια να ανέβεις στη κουπαστή γιατί το βέβαιο είναι ότι θα χτυπήσεις τα πόδια σου και θα πέσεις άτσαλα στη θάλασσα.

Όταν είσαι στο νερό, ποτέ μη πηγαίνεις στη πλώρη και κυρίως στη πρύμνη του σκάφους, ειδικά όταν η μηχανή είναι αναμμένη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γκαζώσει ο χειριστής –κάτι που μπορεί να γίνει από λάθος- Αν είσαι πλώρη, το σκάφος θα σε χτυπήσει. Αν είσαι πρύμνη κινδυνεύεις από την έλικα της μηχανής!

4. Ξέχνα τις σαγιονάρες

Οι σαγιονάρες είναι το χειρότερο για την παραμονή σε ένα σκάφος, που όπως και να έχει κουνάει και επειδή δεν είσαι συνηθισμένος, το πιθανότερο είναι να …φας τα μούτρα σου και αυτό δεν είναι καλό! Περπάτα ξυπόλυτος λοιπόν και σίγουρα δεν θα είσαι ο μόνος!

5. Χωρίς παπούτσια

Στα περισσότερα κότερα, είτε μηχανοκίνητα, είτε ιστιοφόρα, οι ιδιοκτήτες τους δεν επιτρέπουν τα παπούτσια. Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις για να μην αισθανθείς περίεργα όταν σου ζητήσουν να τα βγάλεις!

6. Η μεγάλη διαφορά των πάρτι

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο beachparty και στο σκαφάτο πάρτι είναι ότι το ένα γίνεται στην αμμουδιά και το άλλο στη θάλασσα. Επομένως αν μεθύσεις πολύ –όλοι μπορούν να το πάθουν- τότε η κατάσταση σοβαρεύει. Πρόσεχε μην βρεθείς στη θάλασσα, γιατί όπως δεν είναι αστείο. Αν το σκάφος αρμενίζει, μπορεί αν μη σε ακούσουν από την ένταση της μουσικής και το αλκοόλ ή αν δεν αρμενίζει και είναι δεμένο στο λιμάνι, μπορεί να χτυπήσεις άσχημα κατά την πτώση στο νερό.

7. Απέφυγε τη συνηθισμένη βλακεία των ασχέτων

Η συνηθισμένη βλακεία που κάνουν οι άσχετοι με την θάλασσα είναι να βουτάνε όταν το σκάφος βρίσκεται στα βαθιά! Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που έχουν βουτήξει όλοι και το σκάφος παρασύρθηκε από τα ρεύματα και δεν μπορούσαν να το προλάβουν. Ακόμα έχουν σημειωθεί και τραυματισμοί, αφού ο ιδιοκτήτης και καπετάνιος έβαλε μπρος, χωρίς να προσέξει αν κάποιος είναι στο νερό. Απέφυγε λοιπόν να βουτήξεις από ένα άγνωστο σκάφος και με μια άγνωστη παρέα!

8. Πιες αλλά πρόσεχε

Πιες, έτσι και αλλιώς πάρτι είναι, αλλά πάντα να προσέχεις να πιεί τόσο ώστε να μην γίνεις «χώμα». Σκέψου ότι είσαι στη θάλασσα σε ένα άγνωστο σκάφος.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...