Μάθε τι κάνεις αν σε …χτυπήσει η «μπόμπα»

Μάθε τι κάνεις αν σε …χτυπήσει η «μπόμπα»

Το κύκλωμα με τα ποτά «μπόμπες» ήταν καλά οργανωμένο και δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν ακόμα τόσα που συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι να τους ανακαλύψουν οι αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 tips να αποφύγεις τις «μπόμπες»

Θύμα «μπόμπας» μπορεί να πέσει ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή, όσο και αν προσέχεις. Όσο και αν έχεις διαβάσεις τα tips για την αποφυγή της «μπόμπας»! Ας μην γελιόμαστε ο μοναδικός τρόπος να γλυτώσεις από τη «μπόμπα» είναι να πίνει μπύρες που δεν νοθεύονται.

Τι κάνεις όμως αν σε χτυπήσει η «μπόμπα» αν την …φας που λέμε, χωρίς να το καταλάβεις;

Τα πρώτα σημεία της δηλητηρίασης λόγω μεθανόλης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τις συνήθεις συνέπειες του αλκοόλ και να χρειαστούν 12 έως 24 ώρες για να εκδηλωθούν πλήρως. Οι διαταραχές της όρασης (θαμπή όραση, διαταραχές στην διάκριση των χρωμάτων, αδυναμία όρασης) είναι αρχικά σημεία που πρέπει να θορυβήσουν τον παθόντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρική βοήθειας. Τα προβλήματα επιδεινώνονται εάν ο πάσχων λαμβάνει φάρμακα ή είναι ηλικιωμένος.

Αν λοιπόν νιώσεις αυτά τα συμπτώματα μη περιμένεις, τρέξε απευθείας στο νοσοκομείο ή κάλεσε γιατρό. Η αντιμετώπιση της «μπόμπας» δεν έχει να κάνει με ένα απλό μεθύσι και το hangover που ακολουθεί.

Δες τι κάνουν οι γιατροί για να επαναφέρουν κάποιον ασθενή που έχει καταναλώσει «μπόμπα» ποτό:

Το αντίδοτο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χορήγηση αιθανόλης, που σκοτώνει τα ένζυμα, που διασπούν την μεθανόλη, αν προλάβει κανείς να την χορηγήσει. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό «αντίδοτο», αλλά υπάρχει ανησυχία σχετικά με επιβλαβείς παρενέργειες της αιθανόλης. Αντί της αιθανόλης μπορεί να χορηγηθεί φομεπιζόλη, η οποία είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας της αφυδρογονάσης της αλκοόλης.

Χορηγείται επίσης διττανθρακικό νάτριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταβολική οξέωση και φυλλικό οξύ για να επαυξήσει το μεταβολισμό του μυρμηκικού οξέος.

Στους ασθενείς με οφθαλμολογικές διαταραχές ή σημαντική οξέωση, θα πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια όξινο ανθρακικό νάτριο-προς διόρθωση της οξέωσης-, και η περαιτέρω παραγωγή τοξικών μεταβολιτών πρέπει να αποκλειστεί από τη χορήγηση φομεπιζόλης ή αιθανόλης. Ο μεταβολισμός μυρμηκικού οξέος θα πρέπει να ενισχυθεί με την χορήγηση φυλλικού οξέος ενδοφλέβια.

Αιμοκάθαρση εφαρμόζεται όταν η μεθυλική αλκοόλη στο αίμα ξεπεράσει τα 50 mg/dL και υπάρχει βαριά μεταβολική οξέωση ή νεφρική ανεπάρκεια.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...