Αυτά είναι 3 κολπάκια για να ξεχωρίσεις το καλό κρασί!

Αυτά είναι 3 κολπάκια για να ξεχωρίσεις το καλό κρασί!

Δεν χρειάζεται να είσαι και πολύ ειδικός για να ξεχωρίσεις αν σου σερβίρουν καλό κόκκινο κρασί, απλά πρέπει να γνωρίζεις δύο, τρία πράγματα. Ο πρώτος λόγος είναι για να μη σε πιάνουν κορόιδο, ο δεύτερος είναι να κάνεις τον ενημερωμένο στη παρέα! Πολλοί νομίζουν ότι η τιμή έχει σχέση με την ποιότητα και αυτό είναι το πρώτο λάθος. Ένα ακριβό κόκκινο κρασί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Απομυθοποίησε τους 12 μύθους του αλκοόλ!

Οι ειδικοί συστήνουν ότι όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί πρέπει να εντοπίσουμε τις τρεις αισθήσεις: Η όραση, η όσφρηση και η γεύση. Παρατηρώντας ένα κρασί, το πρώτο που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι πόσο διαυγές και λαμπερό είναι. Αν έχει αδιαφανή όψη και είναι θολό, προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αμέσως μετά πρέπει να αξιολογήσουμε το χρώμα του, αν είναι βαθύ ή απαλό.

Στην πράξη, για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κρατήσουμε το ποτήρι πάνω από μια λευκή επιφάνεια. Τα χρώματα, τόσο στο λευκό, όσο και στο κόκκινο ποικίλουν. Ειδικότερα, τα κόκκινα κρασιά, όταν είναι φρέσκα, είναι πορφυρά, ενώ με τα πέρασμα του χρόνου αποκτούν χρώμα ρουμπινί έως καστανό.

1. Μυρωδιά

Τα αρώματα που αναδύονται όταν περιστρέφουμε το κρασί στο ποτήρι. Αυτή η χαρακτηριστική κίνηση βοηθά στο να έρθει σε καλή επαφή το κρασί με το οξυγόνο και να αναδειχθούν τα αρώματά του. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαπιστώσουμε αν η οσμή είναι ευχάριστη. Αν υπάρχει υποψία μούχλας, κλεισούρας ή χαλασμένου αυγού είναι βέβαιο ότι κάτι δεν πάει καλά. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν η οσμή είναι έντονη. Αν είναι χαλαρή ή αδύναμη, είναι χαρακτηριστικό κρασιού όχι καλής ποιότητας. Το τρίτο και πλέον δύσκολο στοιχείο αξιολόγησης της «μύτης» είναι ο χαρακτήρας του, δηλαδή τα διαφορετικά είδη των αρωμάτων που αναδεικνύονται.

2. Η δοκιμή

Για τη δοκιμή θα πρέπει να πάρουμε μια γουλιά κρασιού στο στόμα και να τη περιστρέψουμε, ώστε να έρθει σε επαφή με όλα τα μέρη του στόματος, καθώς καθένα από αυτά αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχεται και έχει διαφορετική ευαισθησία. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε τη χαρακτηριστική κίνηση των δοκιμαστών, να γείρουμε το κεφάλι εμπρός και να ρουφήξουμε αέρα μέσα από τα δόντια. Αυτή η τεχνική θα αναδείξει όλα τα αρώματα του κρασιού.

3. Η ωριμότητα

Και προσοχή το παλιό κρασί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλό. Η ωριμότητα θεωρείται από τους ειδικούς στο μέτρο που καθορίζει πόσο έτοιμο είναι ένα κρασί για κατανάλωση. Ωστόσο, πολλές φορές, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η ωριμότητα δεν συμβαδίζει με την ηλικία. Ένα κρασί ενδέχεται να μπορεί να καταναλωθεί σε λιγότερο από ένα έτος από την παραγωγή του, ενώ κάποια θεωρούνται «νεαρά» ακόμη και μετά από δέκα χρόνια.

Γενικά, ο χρόνος παλαίωσης δεν είναι ίδιος για όλα τα κρασιά και δεν εξασφαλίζει πάντα βελτίωση της ποιότητας. Αυτή εξαρτάται από το είδος του κρασιού, από τις συνθήκες παραγωγής και συντήρησης κ.ά.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το