5 σημάδια που σου δείχνουν ότι δεν κάνεις σωστή προπόνηση

5 σημάδια που σου δείχνουν ότι δεν κάνεις σωστή προπόνηση

Ο πόνος και οι τραυματισμοί στη προπόνηση δεν είναι καλό πράμα. Μπορεί κάποιες φορές να πονάς και να είσαι πιασμένος, όμως αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει συχνά. Είναι ένα από τα σημάδια που σου δείχνουν ότι κάνεις λάθος προπόνηση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι τύπος ποδηλάτη είσαι;

Δες ποια είναι τα σημάδια:

1. Τρέμουν οι μυς σου

Ένα ελαφρύ στιγμιαίο τρέμουλο δεν είναι πάντα ή απαραίτητα κακό. Αν ωστόσο τα χέρια ή τα πόδια, πραγματικά τρέμουν σε κλίμακα ρίχτερ την ώρα της άσκησης, μην χαίρεστε! Μην νομίζετε ότι κάνετε δουλειά και ότι πετυχαίνετε κάτι σπουδαίο εκείνη τη στιγμή. Για να είμαι ωμή μαζί σας, έχετε αποτύχει να γυμνάσετε τον μυ, και έχετε βάλει τα θεμέλια για ενδεχόμενο τραυματισμό του. Το τρέμουλο την ώρα της άσκησης σημαίνει πως έχετε κουράσει την μυϊκή ομάδα που εστιάζετε περισσότερο απ όσο αντέχει κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να εκτελέσετε σωστά την άσκηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θλάση ή ακόμα και ρήξη του μυ.

2. Έντονος διαπεραστικός πόνος

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως “τράβηγμα”, άλλοι το περιγράφουν σαν να τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, άλλοί ως έναν ξαφνικό πόνο σαν “πιάσιμο”. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν καμία σχέση με εκείνον τον αυξανόμενο λόγω των επαναλήψεων, πόνο που συνοδεύει τις ασκήσεις και το σώμα τον αναγνωρίζει συχνά και σαν “απολαυστικό”, ή “ωραίο πόνο”. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν « μην το ζορίσεις άλλο». Όσο και αν έχεις μπει στο ζήλο της προπόνησης, αν αισθάνεσαι ύποπτο πόνο, με αιφνίδιο και έντονο χαρακτήρα, κρατήσου λίγο. Πες σε έναν ειδικό τι ένιωσες, ζήτα να κάνεις σωστές διατάσεις , γιατί αν “τραβήξει” ο μυς και συνεχίσεις να τον δουλεύεις, θα χρειαστεί να λείψεις αρκετά μετά από το ασκησιολόγιο σου, λόγω αποκατάστασης.

3. Πρησμένα πόδια και «ζορισμένες» κλειδώσεις

Πολλοί αποδίδουν αυτές τις ενοχλήσεις σε «κούραση» μετά την προπόνηση. Η κούραση όμως που συνοδεύει την άσκηση, είναι γλυκιά, και όχι ενοχλητική ή κατασταλτική σε δράση και κίνηση. Δεν σε περιορίζει και δεν εστιάζεται μόνο σε ένα σημείο. Υπάρχει πιθανότητα , να έχεις κάνει μία υπέρχρηση του σώματος σου, ή μία υπέρβαση της αντοχής και των δυνατοτήτων σου. Κάνε οπωσδήποτε διατάσεις , τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, και αν χρειαστεί , ξεκουράσου λίγο μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος. Αν αυτός εμφανίζεται και πάλι στα ίδια σημεία, κατά τη διάρκεια επόμενης προπόνησης, συμβουλεύσου ειδικό.

4. Είσαι πιασμένος μετά από τρεις μέρες

Όταν το σώμα ζορίζεται σε προπόνηση, ή αν επανέρχεται σε προπόνηση μετά από αποχή, είναι λογικό οι μύες να πιαστούν. Το σωστό , υγιές πιάσιμο που αποδεικνύει πως η προπόνηση έχει και αποτέλεσμα , δυναμώνοντας και γυμνάζοντας τον μυ, θέλει από 24 έως 48 ώρες για να περάσει. Αν το πιάσιμο κρατάει περισσότερο σημαίνει ότι έχεις υπερβεί τα όρια σου. Καλό θα είναι να περιμένεις μέχρι να συνέλθει τελείως το σώμα, σε αυτό θα βοηθήσει πολύ και το μασάζ με το foamroller. Αν επιστρέψεις νωρίτερα στην άσκηση, θα έχεις περιορισμένο εύρος κίνησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σιγά σιγά σε τραυματισμό.

5. Βγαίνει πόνος σε συγκεκριμένη κίνηση

Είτε τραβάς, είτε πιέζεις, είτε σηκώνεις , είτε τεντώνεις, αν χέρι ή πόδι, σε έκταση ή άρση, παρουσιάσει πόνο, τα σενάρια είναι δύο. Αν ο πόνος είναι οξύς, πρέπει να σταματήσεις την άσκηση και να συμβουλευτείς ειδικό, ώστε να διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιο θεματάκι σε σύνδεσμο, χόνδρο ή μυ. Αν ο πόνος είναι ήπιος μεν, αλλά πόνος, ζήτα να σου επιβεβαιώσουν ότι κάνεις σωστά την άσκηση, ή σιγουρέψου ότι έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία πριν την προπόνηση, με το απαραίτητο ζέσταμα και διατάσεις. Πολλοί δεν δίνουν σημασία σε μικρά πονάκια μέσω των οποίων το σώμα μας προειδοποιεί για ενδεχόμενα δεινά, ενώ άλλοι υποτιμούν τελείως το ζέσταμα πριν την προπόνηση και την αποθεραπεία μετά. Να σας πως μονάχα πως το σώμα μας πάντα ξέρει καλύτερα από το μυαλό μας, και πως οι αθλητές αφιερώνουν τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά στο ζέσταμα και άλλα τόσα ,σε διατάσεις μετά την προπόνηση.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...