Μήπως …χτυπήσατε «κόκκινα»;

Μήπως …χτυπήσατε «κόκκινα»;

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου ή της μηχανής δεν μπορεί να σταθεί για πολύ ώρα στα «κόκκινα» του στροφόμετρου και αυτό είναι φυσικό αφού τότε δουλεύει στα όρια του. Μήπως εσείς ξαφνικά δεν μπορείτε να σηκώσετε τα κιλά που σηκώνατε μόλις χθες; Μήπως νιώθετε ότι δεν μπορείτε ούτε καν να περπατήσετε ούτε 10 λεπτά στο διάδρομο; Τότε μάλλον σας έχει χτυπήσει η υπερπροσπάθεια και μαζί με άλλες παραμέτρους έχει οδηγήσει το σώμα σας να φτάσει στα όρια του δουλεύοντας στα «κόκκινα».
Κάποιες φορές μπορεί το μυαλό να θέλει και το σώμα να μην μπορεί. Ο λόγος είναι το μεγάλο ζόρισμα για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα και αυτό το νιώθουμε για παράδειγμα όταν πονούν οι μύες μας και καταλαβαίνουμε ότι η προπόνηση μας αποδίδει. Ωστόσο η υπερπροσπάθεια απαιτεί και την ανάλογη τροφοδοσία του οργανισμού μας, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα έχετε ξεπεράσει τα όρια σας με αποτέλεσμα να προκαλέσετε ζημία στον εαυτό σας.
Πριν φτάσετε σε αυτό το δυσάρεστο στάδιο ο οργανισμός δίνει προειδοποιητικά σημάδια.

Αρχικά μπορεί να διαπιστώσετε ότι πτώση στην ενεργητικότητα και τις δυνάμεις σας, τότε ίσως αυτό να σημαίνει ότι υποβάλετε και κουράζετε το σώμα σας περισσότερο από όσο πραγματικά αντέχει. Ρίξτε τους ρυθμούς, κάνετε ένα διάλειμμα και δώστε στο σώμα σας το χρόνο να συνέλθει και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Αν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή σας, είναι και αυτό ένα από τα σημάδια. Αν, όμως, αυτό το λαχάνιασμα συνεχίζεται και όταν κάνετε το διάλειμμά σας, τότε ίσως θα πρέπει να ανησυχήσετε. Αυτό το σύμπτωμα σημαίνει ότι ζορίσατε παραπάνω τον εαυτό σας, ενώ αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι το πρήξιμο των ποδιών, ο πυρετός, ο βήχας, οι ανατριχίλες και τα χείλη σας αρχίσουν να παίρνουν μια απόχρωση του μπλε, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας άμεσα, καθώς είναι πιθανό, όλα αυτά να είναι οιωνοί εμφράγματος.

Ο πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό και χρίζει ανάλογης προσοχής.

Ο εμετός, κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της άσκησης δεν είναι καλό σημάδι. Δεν προκαλείται κάποια ζημιά στο σώμα, φυσικά, από τον εμετό, αλλά είναι μια ένδειξη να επανεξετάσετε την ένταση των ασκήσεων και το πόσο πολύ τελικά, πιέζετε τον εαυτό σας να τις φέρει εις πέρας.

Η ναυτία, κατά της διάρκεια της προπόνησης, υποδηλώνει αφυδάτωση ή θερμοπληξία και καλό είναι να καθίσετε για λίγο σε ένα πιο δροσερό μέρος, πριν πιέσετε κι άλλο τον οργανισμό σας.

Αν ανεβάσετε πυρετό, τότε μην ζορίσετε περισσότερο τον εαυτό σας. Η γυμναστική σε εμπύρετη κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αφυδάτωση ή ακόμα και ιογενή μυοκαρδίτιδα.

Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν, ειδικότερα αν είχατε καιρό να εξασκήσετε κάποιο είδος γυμναστικής. Εάν όμως οι πόνοι επιμένουν και μετά το πέρας των 30 λεπτών μετά τη γυμναστική και ακόμα χειρότερα, σας προκαλούν δυσκολία στις καθημερινές σας ενασχολήσεις, τότε είναι πιθανό να το παρακάνατε.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ