Γνωρίστε τον εγκάρσιο και χτίστε δυνατούς κοιλιακούς

Γνωρίστε τον εγκάρσιο και χτίστε δυνατούς κοιλιακούς

Οι κοιλιακοί θεωρούνται για πολλούς από τις πιο βαρετές ασκήσεις και πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν την …αγγαρεία περιοριζόμενοι μόνο σε μερικές δεκάδες ροκανίσματα. Όπως είναι φυσικό λανθασμένα αγνοούν ή σνομπάρουν όλες τις ομάδες, όπως τον εγκάρσιο και τους πλάγιους κοιλιακούς που συμπληρώνουν την εκγύμναση των κοιλιακών μυών.
Άλλους πάλι τους πιάνει η …σεμνοτυφία και δικαιολογούνται ότι δεν θέλουν να γίνουν …μοντέλα ή να κατέβουν σε αγώνες σωματικής διάπλασης. Όμως κάνουν λάθος, επειδή η εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακου, όπως λέγονται οι πλάγιοι, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανατομία του σώματος μας.
Ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μύες της κοιλιακής χώρας. Ο εγκάρσιος κοιλιακός δεν συμμετέχει άμεσα σε καμία από αυτές τις κινήσεις. Η κύρια λειτουργία του είναι να συγκρατεί τα σπλάχνα στην κοιλιακή χώρα κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί για την μεταφορά και εφαρμογή δύναμης συνολικά στο χώρο της μέσης του κορμού.
Η εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακού σημαίνει ότι πρέπει να κινήσουμε τον κορμό μας με αντίθετη φορά από αυτή που αναπτύσσουν οι κοιλιακοί μύες. Προσπαθούμε να εκτελούμε την κίνηση σε όλο το εύρος της, ανεβαίνοντας μέχρι το κάτω μέρος της ωμοπλάτης και κατεβαίνοντας όσο χαμηλότερα γίνεται. Για το καλύτερο τέντωμα των κοιλιακών μπορούμε να κάνουμε την άσκηση στην άκρη ενός πάγκου ή πάνω σε μια μπάλα γυμναστικής .Όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ, έτσι ώστε να μη γίνει υπερέκταση της μέσης.

Οι κοιλιακοί βοηθούν στη σταθεροποίηση του κορμού, συσπώνται στατικά σε διάφορες κινήσεις του σώματος μας. Για τη δυναμική τους σύσπαση, χρειάζεται είτε να πλησιάσει ο θώρακας προς τη λεκάνη, είτε η λεκάνη προς το θώρακα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι μόνο με την αυστηρή τεχνική εκτέλεση, που είναι σύμφωνη με τις αρχές της ανθρώπινης κίνησης, θα έχουμε αποτελέσματα στην σωστή ενδυνάμωση και λειτουργικότητα αυτής της μυϊκής ομάδας και θα μειώσουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους για προβλήματα στη μέση ή ακόμα και τους πόνους που προκαλεί ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα όπως είναι μια δισκοκήλη.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.