Επέλεξε με κριτήρια το γυμναστήριο σου!

Επέλεξε με κριτήρια το γυμναστήριο σου!

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε το γυμναστήριο μας με βάση τη τοποθεσία… κοντά στο σπίτι μας, κοντά στη δουλειά μας, γενικά κοντά! Είναι όμως το σωστό; Στις μέρες μας παίζει ρόλο και η τιμή! Έτσι κοιτάμε το πιο φθηνό και προσιτό στη τσέπη μας. Είναι όμως το σωστό;

Για παράδειγμα, η διαφορά ενός «ακριβού» γυμναστηρίου, σε σχέση με ένα φθηνό, δεν αγγίζει ούτε τα 100 ευρώ τον χρόνο! Ποσό όχι ευκαταφρόνητο στις μέρες μας, ωστόσο, αν για παράδειγμα γλιτώσεις τα 100 ευρώ και κολλήσεις μυκητίαση από τα βρώμικα και μέσα στη μούχλα αποδυτήρια, τότε το κατοστάρικο που κέρδισες …πάει περίπατο… και δεν υπολογίζουμε την ταλαιπωρία!

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας επιλογής γυμναστηρίου, είτε πηγαίνουμε σε κάποιο και θέλουμε να αλλάξουμε, είτε πάμε πρώτη φορά. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξετάσουμε πολλές συνιστώσες για να επιλέξουμε. Ακόμα και η δελεαστική συνιστώσα… «κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά» δεν πρέπει να αποτελέσει τον σημαντικότερο λόγο επιλογής.

Το αποτέλεσμα για την επιλογή του γυμναστηρίου πρέπει να βγει από τη κοινή συνισταμένη διαφόρων κριτηρίων.

Αρχικά είναι η πρώτη εντύπωση υποδοχής στον χώρο! Βέβαια οι περισσότεροι είναι χαμογελαστοί και ευχάριστοι προκειμένου να κερδίσουν τον πελάτη. Εσύ όμως θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μην μπεις στο τριπάκι… «πω πω τι ωραία θέα που έχει» ενώ ο χώρος είναι μέσα στις σκόνες, τα αποδυτήρια μέσα στη μούχλα και στον χώρο δεν υπάρχει επιβλέπων γυμναστής!

Βασικό είναι το γυμναστήριο που θα επιλέξεις να έχει άδεια λειτουργίας και αυτό πιστοποιείται από το ειδικό σήμα που θα πρέπει να είναι κολλημένο σε εμφανές σημείο. Τα γυμναστήρια αυτά πληρούν τις προδιαγραφές που πρέπει.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσεις όλους τους χώρους του γυμναστηρίου. Όσο μεγάλο και αν είναι! Αν γνωρίζεις τι είδους προπόνηση θέλεις να κάνεις, μέτρα… όργανα, διαδρόμους, στεπ… Αν δηλαδή θέλεις να τρέχεις πολύ ώρα στον διάδρομο μην επιλέξεις ένα γυμναστήριο που έχει δύο ή τέσσερις διαδρόμους. Είναι βέβαιο ότι θα είναι πάντα γεμάτοι!

Μην εντυπωσιάζεσαι από κρυφούς φωτισμούς, μάρμαρα, και αλλά διακοσμητικά. Πρόσεξε το πάτωμα και τα όργανα. Αν υπάρχει σκόνη πάει να πει ότι δεν περνάει η καθαρίστρια καθημερινά!

Αν για  παράδειγμα γνωρίζεις ότι ιδρώνεις με το παραμικρό, πρόσεξε τη λεπτομέρεια. Αν το γυμναστήριο διαθέτει δίπλα στους διαδρόμους, στα στεπ και τα ποδήλατα, χαρτί για να σκουπίσεις τον διάδρομο αφού τελειώσεις. Αν δεν διαθέτει… τότε το πιθανότερο είναι να πατάς τα κουμπιά των ρυθμίσεων πάνω στους ξεραμένους ιδρώτες του προηγούμενου που γυμνάστηκε! Είναι μια λεπτομέρεια που δείχνει πόσο πολύ επαγγελματίες είναι οι ιδιοκτήτες του γυμναστηρίου.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: Ο χώρος των αποδυτηρίων είναι σημαντικός. Τα αποδυτήρια δεν θα πρέπει να είναι μέσα στην υγρασία. Το πάτωμα θα πρέπει να είναι καθαρό… και να λείπουν οι ιστοί αράχνης από τις γωνίες!!!  Πώς να επισκέπτεσαι ένα χώρο όπου δεν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής, δεν υπάρχει ζεστό νερό στο ντους. Προσοχή και στον τρόπο θέρμανσης και ψύξης του χώρου γιατί δεν τηρούνται σε όλους τους χώρους άθλησης οι ίδιοι κανόνες.

Η επαρκής καθαριότητα σε αίθουσες, όργανα, αποδυτήρια, ντους και τουαλέτες, αν έχουν  πιστοποιητικό απολύμανσης, είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιλογής. Απόφυγε γυμναστήρια που είναι βρόμικα και παραμελημένα, δεν φροντίζουν για την άμεση αντικατάσταση των απαραίτητων αναλώσιμων (π.χ. χαρτί τουαλέτας) ή δεν επιβάλλουν την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (π.χ. χρήση ατομικής πετσέτας πάνω σε πάγκους)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Οι γυμναστές επιβάλλεται να είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή να έχουν κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εάν προσφέρουν γυμναστικές υπηρεσίες που απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως π.χ. αποκατάστασης της υγείας, πρέπει να διαθέτουν σχετική πιστοποιημένη ειδικότητα. Για να το πούμε πιο απλά: αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή είστε παχύσαρκη, δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε -κατά δήλωσή του "έμπειρος γυμναστής" να σου βγάλει πρόγραμμα γυμναστικής, ούτε βέβαια έχει το δικαίωμα να σου δώσει πρόγραμμα διατροφής (απαιτείται η ύπαρξη πτυχιούχου διαιτολόγου).

Για τα απλά πράγματα, πρόσεξε αν υπάρχει γυμναστής και αν βρίσκεται στον χώρο και όχι στη ρεσεψιόν, εκτελώντας παράλληλα και χρέη υποδοχής! Ο λόγος είναι απλός! Αν για παράδειγμα κάνεις πάγκο και είσαι μόνος σου στην αίθουσα με τα βάρη να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε βοηθήσει κανένας, αν συμβεί το παραμικρό… πάθεις κράμπα ή τράβηγμα για παράδειγμα την ώρα που η μπάρα με τα βάρη θα αιωρείται πάνω από το στήθος σου!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Απόφυγε γυμναστήρια που έχουν λίγα ή παλιά όργανα γυμναστικής, στριμωγμένα, φθαρμένα, πλημμελώς συντηρημένα, σε αχρηστία ή εμφανώς σε κακή κατάσταση λειτουργίας . Λάβε υπόψη ότι πολλά γυμναστήρια θέτουν περιορισμούς ή οριοθετούν το χρόνο εκγύμνασης σε ορισμένα ηλεκτρονικά όργανα cardio, όπως π.χ. στο διάδρομο, ώστε να αποφεύγονται ο συνωστισμός, η αναμονή και η κατάχρηση ενός και μόνο οργάνου.

TIPS:

- Μην πληρώσεις το ετήσιο συμβόλαιο με τη λογική ότι και πέντε φορές να πας, θα βγάλεις τα λεφτά του. Το ζήτημα είναι να εγγραφείς κάπου που θα πας, έστω κι αν το πληρώσεις λίγο ακριβότερα. Πλήρωσε ένα δοκιμαστικό μήνα ή τρίμηνο. Μόνο έτσι θα δεις αν ταιριάζεις στο κλίμα και το ύφος του εν λόγω γυμναστηρίου.

- Τα περισσότερα γυμναστήρια είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, παρέχοντας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους τη δυνατότητα ατομικής εκγύμνασης με όργανα, π.χ. βάρη. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεσαι μόνο για ομαδικά μαθήματα, και μάλιστα συγκεκριμένα, π.χ. ασκήσεις εδάφους, ή εξειδικευμένες υπηρεσίες, π.χ. μηχανήματα δόνησης, θα πρέπει να ζητήσεις το αναλυτικό πρόγραμμα ωρών και να βεβαιωθείς αφενός ότι τα μαθήματα αρχαρίων είναι επαρκή σε αριθμό, αφετέρου ότι οι ώρες που γίνονται σε βολεύουν.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.