Νίκησε έξυπνα τη φοβία της πτήσης!

Νίκησε έξυπνα τη φοβία της πτήσης!

Τα αεροπλάνα ανέκαθεν προκαλούν δέος, αλλά και φόβο σε πολλούς ανθρώπους. Ειδικά στη θέα των αεροπορικών δυστυχημάτων πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, ενώ άλλοι πετούν με χίλια ζόρια. Μπορεί κάποιος να 200αρίζει με τη μηχανή ή το αυτοκίνητο, αλλά να αισθάνεται σιγουριά επειδή βρίσκεται στη γη, ασχέτως αν οι πιθανότητες να σκοτωθεί είναι πολύ περισσότερες.
Φοβία ορίζεται ο επίμονος και παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, χώρο, δραστηριότητα, κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να επιθυμεί έντονα την αποφυγή αυτού που φοβάται, αν και αναγνωρίζει ότι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί ή μη ρεαλιστικοί. Συγκεκριμένες φοβίες ορίζονται τα επίμονα συναισθήματα φόβου που νιώθει ένα άτομο στην ιδέα και μόνο ότι θα αντιμετωπίσει αντικείμενα ή καταστάσεις, όπως π.χ ο φόβος του αεροπλάνου, φόβος των ενέσεων, φόβος να δει αίμα, φόβος των ασανσέρ, του μποτιλιαρίσματος, φόβος για τα ύψη. Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου, μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα που μας προειδοποιεί όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο και προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.
Συνήθως η φοβία της πτήσης σχετίζεται με τον «τρόμο» για το μεγάλο ύψος αλλά και για την παραμονή - πολλές φορές πολύωρη - σε κλειστό χώρο όπως η καμπίνα των επιβατών όπου δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής

Πως αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας για τα αεροπλάνα;

- Σκεφτείτε λογικά και θα διαπιστώσετε ότι καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το αεροπλάνο σαν μέσον μεταφοράς Το σύστημα της ασφάλειας τους λειτουργεί κανονικά. Γι αυτούς δεν είναι ένα επικίνδυνο μέσον. Γιατί είναι για σας;

- Πριν την πτήση πάτε στο αεροδρόμιο για καφέ, βόλτα η για ψώνια. Είναι απλό αλλά θα σας εξοικειώσει περισσότερο για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.

- Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις και ξεχάστε τα σενάρια καταστροφής για την απογείωση, την προσγείωση και σκέψεις τύπου: «κάτι θα συμβεί», « θα πεθάνω», «θα πέσει το αεροπλάνο», «Δεν Αναπνέω» κλπ. Μάθετε να απολαμβάνετε το ταξίδι, σκεφτείτε το προορισμό σας και το τι θα κάνετε και που θα πάτε όταν φτάσετε!

- Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και φανταστείτε ένα μέρος που θα θέλατε να πάτε με το αεροπλάνο! Όλες τις λεπτομέρειες. Με την φαντασία σας ετοιμάστε την βαλίτσα, αποχαιρετίστε τους οικείους σας, πάρτε ταξί η το αυτοκίνητό σας και πηγαίνετε στο αεροδρόμιο! Από το check in, την επιβίβαση σας στο αεροπλάνο, την απογείωση έως την προσγείωση στο τόπο προορισμού μη χάσετε τίποτε από το ταξίδι! Διορθώστε τις καταστροφολογίες και τις αρνητικές σας σκέψεις που φέρνουν άγχος ανησυχία και φόβο. Άλλωστε όλα στο μυαλό σας είναι!

- Τρίψε απαλά με κυκλικές κινήσεις το εσωτερικό του καρπού σου. Εστίασε όλη σου την προσοχή στο τρίψιμο του συγκεκριμένου σημείου. Μετά από λίγο θα πρέπει να νιώσεις ότι, παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή, θα νιώσεις πιο ήρεμος.

- Αν έχεις κάποιο σημείο στο αεροπλάνο, στο οποίο νιώθεις καλύτερα, τότε φρόντισε να κλείσεις θέση εκεί.

- Απέφυγε τον καφέ και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα τα οποία θα κάνουν το σώμα σου να νιώσει περισσότερο «στρεσαρισμένο». Αντίθετα, πιες περισσότερο νερό.

- Πιες νερό για να ενυδατωθείς. Αντίθετα, μην πιεις αλκοόλ, γιατί η κατανάλωση του προκαλεί το ακριβώς αντίθετο.

- Μην κρατάς μυστική τη φοβία σου. Ενημέρωσε, όχι μόνο τις αεροσυνοδούς, αλλά και τους συνεπιβάτες σου, ότι δεν αισθάνεσαι άνετα με τις πτήσεις. Δεν είναι ντροπή και θα νιώσεις πιο χαλαρά αν ξέρεις ότι οι γύρω σου γνωρίζουν την αγωνία σου, άσε που δεν θα νιώσεις ντροπιασμένος και στην περίπτωση που δεν μπορέσεις να κρατήσεις τα συναισθήματα σου στη διάρκεια της πτήσης.

- Μην πιέσεις τον εαυτό σου. Ξεκίνα για το αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα ώστε να μην αγχωθείς, στην περίπτωση που μπλέξεις σε κίνηση ή προκύψει οποιοσδήποτε άλλος λόγος για να καθυστερήσεις.

- Άκου μουσική, διάβασε ένα βιβλίο ή περιοδικό, λύσε ένα σταυρόλεξο, δες μια ταινία, ότι σου ταιριάζει καλύτερα

- Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο στη διάρκεια της πτήσης. Άκου μουσική, διάβασε ένα βιβλίο ή περιοδικό, λύσε ένα σταυρόλεξο, δες μια ταινία, ότι σου ταιριάζει καλύτερα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.