Συμβαδίζει η νηστεία με την προπόνηση;

Συμβαδίζει η νηστεία με την προπόνηση;

Επικρατεί η εντύπωση ότι οι αθλητές δεν είναι καλό να νηστεύουν. Πράγματι οι περισσότεροι που κάνουν πρωταθλητισμό αποφεύγουν τη νηστεία και αυτή η αντίληψη έχει περάσει και στους υπόλοιπους ερασιτέχνες αθλητές. Είναι όμως έτσι; Μπορεί ο ερασιτέχνης αθλητής να νηστέψει χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην προπόνηση και χωρία να χαλάσει τη διατροφή του.

Η απάντηση των διατροφολόγων είναι θετική υπό αυστηρές προϋποθέσεις βέβαια, αφού η νηστεία κρύβει αρκετές …παγίδες.

Αρχικά ας δούμε ποια τρόφιμα μπορείς να αντικαταστήσεις με νηστίσιμα:

Τα θαλασσινά αντικαθιστούν το κρέας και αναπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας. Ουσιαστικά τα θαλασσινά είναι άπαχο κρέας που είναι πλούσιο σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό ω-3 λιπαρά ενώ αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και κυρίως του συμπλέγματος Β.

Τα όσπρια αποτελούν το καλύτερο μίγμα αποκατάστασης και μάλιστα φυσικό. Για παράδειγμα τα 100 γραμμάρια άβραστα όσπρια έχουν 330 θερμίδες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και 60 γραμμάρια υδατάνθρακα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ όταν συνοδεύονται με ψωμί παρέχουν πρωτεΐνη που είναι παρόμοια με αυτή του κρέατος ενώ είναι σε χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών.

Οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές στερόλες, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο κάλιο, φώσφορο αλλά και σε πολλές βιταμίνες όπως η Ε.

Το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά που στερείσαι στη νηστεία μπορεί να τα αντικαταστήσεις με γάλα σόγιας!

Προσοχή: Στη περίοδο της νηστείας συνήθως οι άνθρωποι καταναλώνουμε περισσότερο ψωμί, αλλά και τα παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκίσματα. Για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου, θέλει προσοχή στις ποσότητες ψωμιού και χαλβά ή άλλων νηστίσιμων γλυκισμάτων που θα καταναλώσεις.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.