Απέφυγε τον τραυματισμό με 7 τρόπους!

Απέφυγε τον τραυματισμό με 7 τρόπους!

Πολλοί θεωρούν ότι στο περιβάλλον του γυμναστήριου είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν από τραυματισμούς. Αλλά κάνουν λάθος. Όποιος αθλείται, μπορεί να τραυματιστεί ανά πάσα στιγμή, είτε βρίσκεται στο γυμναστήριο, είτε στο ύπαιθρο και ένας τραυματισμός, εκτός από πόνο και την ταλαιπωρία σε βγάζει έξω από το πρόγραμμα και την καθημερινότητα σου.
Στον αθλητισμό υπάρχουν τραυματισμοί, ωστόσο υπάρχουν και τρόποι να τους αποφύγεις. Σκέψου ότι δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής, αλλά ούτε κάνει πρωταθλητισμό για να κατακτήσεις παγκόσμιο πρωτάθλημα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να υποβληθείς σε τέτοια ταλαιπωρία. Και για να μη γίνει αυτό θα πρέπει να τηρήσεις κάποιους απλούς κανόνες.

1. Όχι στην υπερπροπόνηση

Είναι πολλοί που το παρακάνουν και νομίζουν ότι με την πολύ προπόνηση θα φτάσουν στον στόχο τους. Δεν είναι έτσι, αφού με αυτόν τον τρόπο εκτίθενται στον τραυματισμό. Υπερπροπόνηση σημαίνει ότι μπαίνει πάρα πολύ πίεση στο μυϊκό και σκελετικό σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει επανειλημμένως η πίεση μεγαλώνει και στη συνέχεια οι μύες και τα οστά γίνονται αδύναμοι κρίκοι στην "κινητική αλυσίδα". Έτσι, ο ενοχλητικός πόνος στον αστράγαλό σας δεν έχει απλά εμφανιστεί μια μέρα στο γυμναστήριο, αλλά οι πιθανότητες είναι να έχετε κάνει υπερβολική προπόνηση για αρκετό καιρό οδηγώντας σας σε αυτό το αποτέλεσμα.

2. Προσοχή στην τεχνική

Η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων είναι μια παράμετρος που μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Η κακή τεχνική είναι ένας τρόπος για να τοποθετήσετε πάρα πολύ στρες στους μύες και στα οστά σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρή ζημία από τον απλό μυϊκό πόνο. Η κακή τεχνική δίνει έμφαση σε λάθος μέρη του μυός ή κάνει τον μυ να δουλεύει με έναν τρόπο που δεν θα έπρεπε. Η κακή τεχνική μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τη μορφή λανθασμένης κίνησης. Προσθέστε μια λάθος κίνηση με έναν τρόπο με τον οποίο ένας μυς δεν πρέπει να δουλεύει, και καθιστάτε πιθανότερη τη μυϊκή βλάβη καθώς και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά από το γυμναστήριο λόγω τραυματισμού.

3. Να ακούτε το σώμα σας

Προσοχή όταν αισθάνεστε ότι έχει προκληθεί ή προκαλείται μια ζημία, μην το παίζετε «σκληρός». Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξίσου περισσότερους τραυματισμούς ή να επιδεινώσει τον ένα που ήδη έχετε. Αφιερώστε κάποιο χρόνο ξεκουράζοντας την συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κύκλου της ζημίας. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική: ξεκουραστείτε, τοποθετήστε πάγο, περιτυλίξτε τον μυϊκό τραυματισμό και κρατήστε ανυψωμένο το τραυματισμένο σας σημείο.

4. Κάντε διατάσεις

Τις διατάσεις πολλοί τις αποφεύγουν και έτσι θεωρούν ότι κερδίζουν χρόνο! Δεν είναι έτσι! Οι διατάσεις πριν από την άσκηση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για πρόληψη τραυματισμών. Κάνοντας διατάσεις κρατάτε τους μύες σας ευέλικτους, το οποίο τους προετοιμάζει κατάλληλα για την ώρα της προπόνησής σας. Τακτικά τεντώματα θα μακρύνουν και θα ενισχύσουν τους μύες και τους συνδέσμους σας, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σας. Οι διατάσεις είναι εξίσου σημαντικές μετά την άσκηση, καθώς οι μύες είναι συνήθως σφικτοί μετά τη χρήση τους. Κάνοντας τα αναγκαία τεντώματα θα μειωθεί η πιθανότητα πόνου και κράμπας μετά την προπόνηση.

5. Δώστε χρόνο στο σώμα σας με ξεκούραση

Όποιο και αν είναι το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθείτε, είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να ξεκουράσετε το σώμα σας. Με ένα διάλειμμα από το πρόγραμμα προπόνησής σας, θα επιτρέψετε στο σώμα σας να αναρρώσει από την άσκηση και να συνεχίσει να μεταβάλλει την τροφή ώστε να λειτουργεί σε άριστη κατάσταση.

Η ξεκούραση είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναρρώνετε από κάποιο τραυματισμό. Αν επιστρέψετε στο πρόγραμμα προπόνησής σας πριν την επούλωση του τραυματισμού, είναι πιθανό να επιδεινώσετε το πρόβλημα, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μόνιμο τραυματισμό. Εάν έχετε τραυματιστεί, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε σταδιακά να επιστρέψετε σε μια ασφαλή ρουτίνα άσκησης.

6. Χρησιμοποιείστε τον προστατευτικό εξοπλισμό

Πολλοί από τους αθλητικούς τραυματισμούς οφείλονται στη χρήση ακατάλληλου ή μη χρήσης εξοπλισμού. Είναι σημαντικό να φοράτε πάντα ειδικά σχεδιασμένα κράνη, pads και παπούτσια ανάλογα με το άθλημα το οποίο ασχολείστε. Ο σωστός προστατευτικός εξοπλισμός βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων και ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς μπορεί επίσης να αποτρέψει τυχόν μόνιμες σωματικές βλάβες. Αξίζει να είστε πολύ προσεκτικοί: καλύτερα να φορείτε ένα κράνος που δεν χρειάζεστε παρά να χρειάζεστε ένα κράνος που δεν φορείτε.

7. Αν τραυματιστείτε πάτε στον γιατρό!

Δεν είστε γιατρός, ούτε εσείς, ούτε ο συναθλητής σας, ούτε ο γυμναστής. Σε οποιοδήποτε σενάριο στην περίπτωση ενός τραυματισμού, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον τραυματισμό σας και να σας βοηθήσει να επανέλθετε σύντομα στην κανονική σας ρουτίνα.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.