Μάθε να βουτάς σωστά και με ασφάλεια!

Μάθε να βουτάς σωστά και με ασφάλεια!

Οι βουτιές είναι για πολλούς είναι πρόκληση και αποτελούν μία κίνηση εντυπωσιασμού για την παρέα ή την ερωτική συντροφιά! Δυστυχώς όμως πολλοί έχουν τραυματιστεί και μάλιστα σοβαρά στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν.

Ο λόγος είναι απλός! Μπορεί το νερό να είναι …υγρό και να θεωρούμε ότι βουτώντας θα είναι σαν να πέφτουμε σε ένα μαλακό στρώμα, όμως δεν είναι έτσι. Η μάζα του νερού μπορεί εύκολα να σχίζεται από κοντά ακόμα και με το μικρό μας δαχτυλάκι, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πέφτουμε σε νερό από ύψος. Το νερό δεν σχίζεται καθόλου εύκολα και η επιφάνεια του μοιάζει περισσότερο με τσιμέντο, κατά την πρόσκρουση, παρά με νερό!

Για να μην βρεθείς αντιμέτωπος με δυσάρεστους τραυματισμούς καλό θα είναι να προετοιμαστείς από τώρα και μάλιστα σε ελεγχόμενο περιβάλλον πισίνας, όπου τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και σίγουρα θα έχεις κάποια βοήθεια από κάποιον σχετικό. Βοήθεια που μπορείς να αναζητήσεις στους προπονητές κολύμβησης.

Αν δοκιμάσεις μόνος σου να …πάρεις τον αέρα της βουτιάς θα πρέπει να αρχίσεις από τα απλά. Ανέβα στον βατήρα, σταύρωσε τα χέρια σου στο στήθος και πέσε όσο γίνεται πιο κάθετα προς το νερό με τα πόδια.

Αφού πάρεις το …κολάει δοκίμασε να κάνεις μια πιο δύσκολη βουτιά, αλλά από τον χαμηλό βατήρα του κολυμβητηρίου. Κορμί τεντωμένο, πόδια τεντωμένα κι ενωμένα. Τέντωσε τα χέρια προς τα πάνω για να πάρεις ρυθμό, ακουμπώντας με τα χέρια τα αυτιά σου. Πιάσε με τα δάχτυλα του ενός χεριού την παλάμη του άλλου, για να τα κλειδώσεις μεταξύ τους και να μην ανοίξουν καθώς πέφτεις.

Πιέσε το σαγόνι προς το στήθος σου για να αποφύγεις να πέσεις με την κοιλιά. Το σώμα σου θα πρέπει να έχει το σχήμα του λατινικού γράμματος "c". Πίεσε τον βατήρα προς τα κάτω για να σε πετάξει πιο ψηλά. Σπρώξε το κορμί σου προς τα εμπρός, σήκωσε ψηλά τα πόδια, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να χτυπήσεις στο βατήρα καθώς πέφτεις, και βούτηξες!

Οι κίνδυνοι της άγνοιας

Ο κίνδυνος να σπάσεις τη σπονδυλική σου στήλη αν το σώμα σου γυρίσει προς τα εμπρός είναι υπαρκτός. Ένας από τους πιο συχνούς είναι οι τραυματισμοί. Η άτσαλη πτώση στο νερό μπορεί να μας τραυματίσει, ή να προκληθούν κακώσεις, ή να πάθουμε κάποια θλάση. Καλό θα είναι να μην πέφτετε ποτέ με την κοιλιά, να προσέχετε τον αυχένα σας και να μην κάνετε εναέριες τούμπες. Να προτιμάτε πάντα να πέφτετε κάθετα, είτε με τα πόδια είτε με το κεφάλι. Να θυμάστε ότι η βουτιά από ύψος είναι σαν να πέφτετε όχι σε νερό αλλά σε στέρεη επιφάνεια. Και προσοχή, πριν βουτήξετε να έχετε ελέγξει το βάθος της θάλασσα, ή της πισίνας. Πάντα ο βυθός είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.

Μην ξεχνάτε επίσης πως όταν βουτήξετε, το κορμί σας θα διαγράψει μια πορεία προς τον βυθό και μετά θα αναδυθείτε. Αν βουτήξετε από ψηλά, τόσο πιο βαθιά θα πάτε. Να είστε προετοιμασμένοι για την πίεση που θα ασκηθεί στα αυτιά σας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα