Οι πρώτες μέρες στη νέα δουλειά είναι πολύ σημαντικές

Οι πρώτες μέρες στη νέα δουλειά είναι πολύ σημαντικές

Οι δουλειές είναι δυσεύρετες και όταν βρεθεί δουλειά απαιτείται μεγάλη προσοχή. Η πρώτες μέρες στη νέα σας δουλειά είναι σημαντικές. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν οι αρχαίοι και δεν είχαν άδικο.

Το άγχος της πρώτης μέρας είναι φυσικό, ωστόσο μη το αφήσετε να σας καταβάλει. Προσπαθήστε να είστε άνετοι αλλά όχι τόσο ώστε να αργήσετε την πρώτη μέρα στη νέα δουλειά.

Από το προηγούμενο βράδυ αρχίζει η προετοιμασία. Κοιμηθείτε καλά, ώστε να είστε ξεκούραστος στη πρώτη σας μέρα. Η τυπικότητα στο ωράριο είναι σημαντική ειδικά τις πρώτες μέρες. Αν  σας είπαν  ότι πιάνετε δουλειά στις 8 το πρωί προσπαθήστε να είστε από τις παρά 10!

Ανάλογα με τη δουλειά που θα βρείτε πρέπει να δώσετε προσοχή στην εμφάνιση. Από υπάλληλος στη μεγάλη εταιρία που έχει κώδικα ντυσίματος, μέχρι τεχνικός σε συνεργείο η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δουλεύεται για παράδειγμα σε γραφείο, μην εμφανιστείτε με το τζινάκι σας ενώ όλοι οι άλλοι φορούν τα αυστηρά τους κουστούμια , θα είσαστε σαν την μύγα μέσα στο γάλα και εκτός του ότι θα νιώσετε άσχημα δεν θα θέλατε να ακούσετε αρνητικά σχόλια και από τους άλλους στην πρώτη σας μέρα! Μην ξεχνάτε , η πρώτη εντύπωση είναι πάντα η πιο δυνατή και πιθανό να καθορίσει την στάση των συναδέλφων σας απέναντι σας. Δείτε πω ς ντύνονται όλοι και προσαρμόστε το ντύσιμο σας, είτε πρόκειται για κουστούμι, είτε για κάζουαλ ντύσιμο είτε φόρμες εργασίας.

Μην τεμπελιάζετε από την πρώτη μέρα στη δουλειά. Δείξτε προθυμία και όρεξη για μάθηση. Η στάση αυτή θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τον προϊστάμενο σας.

Ακούτε αλλά μη μιλάτε! Είναι βασικό προσόν. Τα κουτσομπολία είναι  ότι το χειρότερο για ένα νέο εργαζόμενο. Σκεφτείτε ότι οι άλλοι είναι χρόνια στη δουλειά και έχουν αναπτύξει άλλου είδους σχέσεις. Εσείς μείνετε μακριά. Μετρήστε τις κουβέντες σας και προσέχετε ποιοι είναι οι φίλοι σας, τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν.

Ακόμα να θυμάστε ότι το επαγγελματικό περιβάλλον δεν είναι χώρος ψυχαγωγίας. Αποφύγετε τις πολλές συζητήσεις και τα τρανταχτά γέλια στους διαδρόμους και φερθείτε στους συναδέλφους σας με σεβασμό. Ο πληθυντικός δεν έβλαψε ποτέ κανένα , ειδικά όταν απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή υψηλότερης θέσης.

Και προσοχή στα φλερτ. Δείξτε σοβαρότητα και ευγένεια. Αρνηθείτε ευγενικά ακόμα και αν σας αρέσει η κοπέλα που σας φλερτάρει. Ο χώρος εργασίας δεν ενδείκνυται για σεξουαλικές σχέσεις ειδικά για έναν καινούργιο.

Τουλάχιστον τον πρώτο μήνα στη δουλειά αποφύγετε να απουσιάσετε λόγο ασθένειας. Προσπαθείστε να είστε στη δουλειά, εκτός να πέσετε κάτω με 40 πυρετό!

Κάντε τη δουλειά σας όσο πιο καλά μπορείτε. Αυτό δεν χρειάζεται καμία εξήγηση. Προσπαθείτε να κατανοείτε το τι σας αναθέτουν να κάνετε και μη διστάσετε να ρωτήσετε για διευκρινήσεις εάν δεν έχετε καταλάβει. Διατηρείτε επαφή με τον προϊστάμενο σας και μην ντρέπεστε να ρωτάτε για ότι σας είναι άγνωστο. Είσαστε εκεί για να μάθετε , εάν τα ξέρατε όλα δεν θα ήσασταν καινούργιοι αλλά μεγαλο -στελέχη!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το