Φύγε Παρανέστι – Νέστο και απόλαυσε δράση!

Φύγε Παρανέστι – Νέστο και απόλαυσε δράση!

Θες δράση; Θες, ωραία τοπία; Θες διάφορα σπορ, από ράφτιγκ, μέχρι mountain bike ή απλά τρέξιμο στις κατάφυτες πλαγιές του βουνού, αλλά και ξεκούραση με ωραία κοψίδια μπροστά στο τζάκι, όταν πέσει η ψύχρα της νύχτας. Τότε φύγε για Παρανέστι και Νέστο στη Δράμα!

Το Παρανέστι είναι μία μικρή κωμόπολη του Ν. Δράμας. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Δράμα με τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα και 22 χλμ. από τη Σταυρούπολη.

Στο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης αλλά και της κοιλάδας του Νέστου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά οικοσυστήματα της Παρανέστιας Γης, με την απίστευτη βιοποικιλότητα, τους υδροβιότοπους, τα αλπικά λιβάδια, τα παρθένα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Στο Παρανέστι τα τελευταία χρόνια κάθε φθινόπωρο διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία οι διεθνείς αγώνες βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Trail. Πρόκειται για έναν υπερμαραθώνιο 110 χλμ. σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Παρανέστι, περνάει δίπλα από το Νέστο και την τεχνητή του λίμνη, συνεχίζει μέσα στο Παρθένο Δάσος Φρακτού, σε σημεία απαράμιλλου φυσικού κάλλους και τερματίζει και πάλι στο Παρανέστι. Συμμετέχουν εκατοντάδες αθλητές, τόσο από την Ελλάδα. όσο και από το εξωτερικό.

Όσοι αγαπούν το rafting, την πεζοπορία, το flying fox, το ποδήλατο βουνού, το canoe, το kayak, την τοξοβολία, το paragliding, την αναρρίχηση, την ιππασία και το jeep safari θα βρούνε την χαρά τους.

Στο Νέστο, ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά ελληνικά ποτάμια. Ξεκινάει από τη Βουλγαρία και χύνεται στο Βόρειο Αιγαίο, διασχίζοντας περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μερικά από τα ομορφότερα τοπία του απλώνονται στην κοιλάδα που δημιουργείται από το Παρανέστι ώς τους Τοξότες.

Ράφτινγκ και τρέκινγκ είναι ο πιο αγαπημένες δράσεις σε αυτή την περιοχή. Ενα από τα ωραιότερα μονοπάτια είναι το περίφημο μονοπάτι των Στενών του Νέστου. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και εξυπηρετούσε την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής. Περπατάμε μαζί με αρκετούς συνοδοιπόρους, αφού είναι κάπως δημοφιλές το μονοπάτι. Πολύ φυσικό.

Τα τοπία στους μαιανδρισμούς του ποταμού, στις αμμουδιές και τα ρηχά χρυσοπράσινα νερά είναι αληθινά απολαυστικά. Ολόγυρα απλώνεται πυκνή βλάστηση: σκλήθρα, ιτιές, αγριοκουμαριές, κέδροι, πασχαλιές, αγριελιές. Κάτω μας το τρένο μπαινοβγαίνει από τις σκοτεινές στοές και τα πουλιά ξετρυπούν τρομαγμένα τις μοσκοϊτιές, τα σκλήθρα και τα πλατάνια. Να και οι βάρκες του ράφτινγκ που κατεβαίνουν το ποτάμι.

Είχαμε δει νωρίτερα στη γέφυρα της Σταυρούπολης χτυπητά κόκκινα και κίτρινα κανό να στεγνώνουν στον ήλιο. Το ποτάμι είναι πολύ ασφαλές, ρηχό και ήσυχο, από τα πιο ήρεμα, ιδανικό για εναλλακτικές δραστηριότητες. Ζηλεύω τις παρέες με τα πολύχρωμα σωσίβια και τα κράνη που αργοπλέουν στα ήσυχα ρηχά νερά, βγαίνουν στις αμμουδιές και χαζεύουν τα πουλιά.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα