«Τόλμησε» εναλλακτικά στον Έβρο!

«Τόλμησε» εναλλακτικά στον Έβρο!

Ο Έβρος για τους άντρες σημαίνει στρατό και δύσκολες ώρες! Ωστόσο είναι μια καταπληκτική περιοχή που αξίζει να την επισκεφθείς και να χαλαρώσεις για ένα σαββατοκύριακο. Στον Έβρο δεν υπάρχουν extreme sport, υπάρχει όμως extreme φύση, δάση, ποτάμια και καλό φαγητό. Υπάρχει ο εναλλακτικός τουρισμός που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη φύση.

Ξεκίνα από την Αλεξανδρούπολη και από το Δέλτα του Έβρου και ανέβα προς το δάσος της Δαδιάς, φτάσε στο δέλτα του Άρδα με τον Έβρο, θαύμασε το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού.

Σε όλες τις διαδρομές θα ανακαλύψεις καλό φαγητό, καλό κρασί και τσίπουρο, χαμηλές τιμές και μπόλικη χαλάρωση.

Εθνικό πάρκο Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης.

Η θέση του Δάσους κατά μήκος ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους αποδημίας των πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρώπη από τον αρκτικό κύκλο και τον Ατλαντικό μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τα Ουράλια, καθώς επίσης τη Μέση Ανατολή και τις χώρες τις Βόρειας Αφρικής) το καθιστά μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και όπου ταυτόχρονα απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης.

Τα μεγάλης ηλικίας δάση, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί διάσπαρτα μέσα στο δάσος και τα πολλά ρέματα με την πλούσια παρόχθια βλάστηση προσφέρουν πλήθος κατάλληλων βιοτόπων για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών και διαφορετικών ειδών.

Το πλούσιο μωσαϊκό τοπίων που προκύπτει από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών, αλλά και πλήθος άλλων ειδών της πανίδας, από θηλαστικά και ερπετά μέχρι έντομα και μύκητες.

Η μαγεία του ποταμού Αρδα

Μια μεγάλη ποικιλία από δένδρα, φτελιές, κισσοί, πλατάνια, αγριοτραντάφυλλα κ.α., σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, βουτηχτάρια και αγριόπαπιες συνθέτουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Το φράγμα του Άρδα σε απόσταση 8 χιλιομ. από τον Κυπρίνο, κατασκευάστηκε το 1969. Έχει μήκος 350 μέτρα.

Ο ποταμός Άρδας,ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης,μετά από μια διαδρομή 216 km επί του Βουλγαρικού εδάφους,εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης και διασχίζει,μέχρι την εκβολή τοθ στον ποταμό Έβρο,το μαγαλύτερο μέρος του Δήμου Κυπρίνου. Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δάσος του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του,είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος,με κυρίαρχο στοιχείο το νερό και προσφέρεται για αναψυχή και άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα νοστιμότερα ψάρια όλων των ποταμών, όπως: Σαζάνια ή κυπρίνους, γουλιανούς,καφάλια & μυριάνες.

To απολιθωμένο δάσος Φυλακτού – Τυχερού

Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού – Δήμου Τυχερού δημιουργήθηκε εξαιτίας ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια.

Η ηφαιστειακή δράση δημιούργησε θερμά διαλύματα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου που εισέδυσαν και διαπότισαν τα ηφαιστειακά πετρώματα στα οποία βρίσκονταν ήδη οι κορμοί των δέντρων και έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού, η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου.

Τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του Kέντρου Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται η απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών.

Οι ανασκαφές έγιναν από τον διακεκριμένο στην Ελλάδα και την Ευρώπη Καθηγητή του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ευάγγελο Βελιτζέλο, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με το Δήμο Τυχερού για την ορθή συντήρηση και ανάδειξη των σπάνιων ευρημάτων στην περιοχή.

Στη μαγεία της φύσης στο Δέλτα

Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

Σήμερα, η μισή περίπου έκταση του υγροτόπου αποτελεί την Προστατευόμενη Περιοχή, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα έχουν αποξηρανθεί. Πολύ σημαντικές περιοχές έχουν αποδοθεί στην καλλιέργεια με αποτέλεσμα η αξία του υγροτόπου να έχει μειωθεί, ιδιαίτερα για την αναπαραγωγή των άγριων ζώων. Οι διηγήσεις για τα αναρίθμητα πουλιά που αναπαραγόταν στο Δέλτα του Έβρου (χήνες, ερωδιοί, πελεκάνοι, κύκνοι), τα ψάρια που άφθονα συλλεγόταν στα δίχτυα των ψαράδων και των άγριων θηλαστικών που πολυάριθμα τριγυρνούσαν τον υγρότοπο αποτελούν πλέον μόνο μακρινή ανάμνηση και νοσταλγία. Παρόλη την υποβάθμιση η αξία του Δέλτα του Έβρου για την άγρια ζωή είναι μεγάλη, ιδιαίτερα για τα πουλιά, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, μαθητές, επιστήμονες, παρατηρητές.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το