Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι πεταμένα λεφτά!

Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι πεταμένα λεφτά!

Μια επιστημονική έρευνα έρχεται ανατρέψει τα δεδομένα για τα συμπληρώματα βιταμινών, οι επιστήμονες σε άρθρο τους υποστηρίζουν ότι όσοι χρησιμοποιούν και φυσικά αγοράζουν συμπληρώματα βιταμινών… πετάνε τα λεφτά τους! Μάλιστα χαρακτηρίζουν επιβλαβή τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων.

Η δημοσίευση έγινε στο Αnnals of Internal Medicine και την υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Επισημαίνουν ότι «η λήψη συμπληρωμάτων από ενηλίκους που τρέφονται καλά δεν έχει σαφή οφέλη ενώ μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες σχετικά με νόσους που δεν μπορούν να θεραπευθούν».

Το άρθρο αυτό είναι ουσιαστικά περίληψη μελετών που ανέλυσαν προηγούμενες κλινικές δοκιμές διενεργήθηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα. Συνολικά αναλύθηκαν 24 κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 450.000 άτομα ενώ το αποτέλεσμα είναι σχετικά ανησυχητικό, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε θετική επίδραση στη θνησιμότητα από τη λήψη βιταμινών.

Στην άλλη έρευνα μετείχαν 6.000 ηλικιωμένοι άνδρες και, όπως φάνηκε, η λήψη βιταμινών δεν βοηθούσε ενάντια στη φθορά των νοητικών ικανοτήτων 12 χρόνια αργότερα.

Η τρίτη μελέτη περιελάμβανε 1.700 άνδρες και γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα και δεν έδειξε κάποιο όφελος για την υγεία στα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτές τις τρείς μελέτες έκαναν τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των περισσότερων συμπληρωμάτων βιταμινών πρέπει να αποφεύγεται. Όπως γράφουν οι ειδικοί «οι βιταμίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των χρόνιων νόσων» και σημειώνουν ότι «υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίζει πολύ σημαντικές ελλείψεις στη διατροφή του. Η αλήθεια είναι όμως ότι – αν και γενικώς υπερσιτιζόμαστε – η διατροφή μας είναι επαρκέστατη».

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση ειδικών του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πρόληψη στη Λιόν της Γαλλίας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αποτελούν συνέπεια παρά αιτία κακής υγείας.

Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών προάγοντας την απορρόφηση ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών. Ωστόσο αρμόδιοι οργανισμοί βρίσκονται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των συστάσεων σχετικά με τη βιταμίνη D.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών δεν βοηθούν αλλά επιβαρύνουν την υγεία

Έρευνα: Πως επιλέγουμε το συμπλήρωμα πρωτεΐνης

Βασιλικός πολτός για …βασιλική ζωή και προπόνηση

 

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το