Δες πως γίνεται το αυθεντικό καπνιστό κρητικό απάκι (Video)

Δες πως γίνεται το αυθεντικό καπνιστό κρητικό απάκι (Video)

Το απάκι είναι μια από τις παραδοσιακές λιχουδιές της Κρήτης και είναι ψαρονέφρι που φτιάχνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπου το κρέας μαρινάρετε με διάφορα βότανα και καπνίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι φτιάχνεις παραδοσιακή κρητική ομελέτα (Video)

Το Activeman.gr πήγε στο παραδοσιακό κρητικό εστιατόριο Παραστιές και είδε πως φτιάχνουν το απάκι. Καταγράψαμε όλα τα στάδια από την αρχή που κόβεται το κρέας, το μαρινάρισμα, μέχρι το κάπνισμα και το σερβίρισμα!

Είναι ένας πολύ νόστιμος παραδοσιακός μεζές που μπορείς να κάνεις και εσύ στο σπίτι, αρκεί να έχεις θράκα (τζάκι ή ψησταριά με κάρβουνα) και έναν μεταλλικό κουβά που θα τον κάνεις «καπνιστήρι».

Για να το κάνεις πρέπει αρχικά να το αλατοπιπερώσεις και να το μαρινάρεις με αρωματικά βότανα, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι. Μαρινάρεται για 1-3 ημέρες σε ποιοτικό ξύδι (από καλό κρασί) κι έπειτα κρεμιέται σε ειδικό χώρο, όπου καπνίζεται με κλαδιά από ελιά, κυπαρίσσι, πορτοκαλιά και άλλα δέντρα, αλλά και με μυρωδικά όπως δενδρολίβανο, θρούμπι, δάφνη και φασκόμηλο, ώστε να αποκτήσει τη χαρακτηριστική αρωματική και απολαυστική του γεύση.

Για να το καπνίσεις θα πρέπει να κρεμάσεις το κρέας πάνω από τη θράκα και να το καλύψεις με τον μεταλλικό κουβά για να κρατάει τον καπνό. Σε περίπου μία ώρα θα είναι έτοιμο.

Εκτός από ψαρονέφρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτι, που έχει χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πρόκειται για κρέας όσο γίνεται τρυφερό και δίχως λίπος!

Δες στο βίντεο πως παρασκευάζουν το απάκι στις Παραστιές, βήμα προς βήμα:

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...