Λάχανο τουρσί: Το καλύτερο προβιοτικό

Λάχανο τουρσί: Το καλύτερο προβιοτικό

Του διατροφολόγου Νίκου Ευστρατίου

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εντέρου, και κατ’ επέκταση όλου του οργανισμού μας. Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν προβιοτικά σε κάψουλες (σημείωση: να προτιμάται πάντα αυτά που είναι σε υγρή μορφή, σε σκόνη πιθανότατα να μην έχουν καμιά επίδραση στον οργανισμό) υπάρχουν και φυσικές τροφές που έχουν όλες τις φυσικές ιδιότητες για να χαρακτηριστούν ως «προβιοτικά» τρόφιμα.

Ένα από αυτά είναι το λάχανο τουρσί ή όπως το λένε οι βορειοευρωπαίοι Sauerkrau (ξινολάχανο).

Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έδειξε πως η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων κι έτσι εμποδίζει τις φλεγμονές στο εντέρου, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποια προβιοτικά, που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα, ενδέχεται να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της χλωρίδας (π.χ. τον τρόπο που μεταβολίζονται κάποιες τροφές). Επίσης το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και C.

Σημαντικός παράγοντας για την προβιοτική δράση του λάχανου είναι να μην είναι παστεριωμένο, δηλαδή να μην έχει βραστεί πριν τη διαδικασία της παρασκευής του σε τουρσί. Έτσι να χρήσιμα βακτήρια μένουν ενεργά.

Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε παράδοση στα τουρσιά. Αγγουράκια (οι λεγόμενες πίκλες), κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, πιπεριά, ντομάτα, καρότο και τόσα άλλα λαχανικά διαχρονικά χρησιμοποιούνταν για τη παρασκευή τουρσιού, χωρίς βέβαια οι γιαγιάδες μας να ξέρουν τα «παράπλευρα οφέλη».

Οπότε, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει, μη διστάσετε να βάλετε στο τραπέζι σας λίγο τουρσί μαζί με τα όσπρια ή σαν μεζέ με το τσιπουράκι σας. Εκτός από πεντανόστιμο είναι και ωφέλιμο για την υγεία!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα