Η ισορροπημένη διατροφή των νέων ανδρών βοηθά στο διάβασμα!

Η ισορροπημένη διατροφή των νέων ανδρών βοηθά στο διάβασμα!

Η σωστή διατροφή κάνει καλό σε όλους του ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους άνδρες είναι ακόμα πιο σημαντική. Ο λόγος απλός… έχουν πολύ διάβασμα! Επιστημονικές μελέτες συμπεραίνουν ότι η σωστή διατροφή του νέου άνδρα ενισχύει τη μνήμη και τη πνευματική απόδοση.

Τα ισορροπημένα γεύματα του κάθε μαθητή ή σπουδαστή θα πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες, αφού δίνουν στον οργανισμό ενέργεια που είναι απαραίτητη στα νεαρά άτομα, τόσο για τον εγκέφαλο, όσο και για το μυϊκό σύστημα που αναπτύσσεται. Η διατροφή δηλαδή θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Τα λιπαρά για τον άνδρα, όσο μεγαλώνει όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα αλλά προκαλούν και πρόβλημα… για τα νέα παιδιά όμως όχι. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια και στα θαλασσινά, που πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα, καθώς και σε ανάλατους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο και στο σουσάμι. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ελαιόλαδο, μαζί με βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Πρωτεΐνη χρειαζόμαστε όλοι, πολύ περισσότεροι οι νέοι που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, συντελώντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών. Τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι καλές πηγές πρωτείνης.

 

Και φυσικά ασβέστιο... για τα κόκκαλα!

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα, πολύ βασικά για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και προσλαμβάνονται από τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, ενώ «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κόπωσης και στρες. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε, Α και όλα τα καροτενοειδή, καθώς και οι πολυφαινόλες, υπάρχουν στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, βρίσκεται κυρίως στα κρεατικά, στο αυγό και στα θαλασσινά.

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων της γλυκόζης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα ο μαθητής να έχει καλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Πλούσιες πηγές ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή πνευματική και αθλητική απόδοση και δε θα πρέπει να το ξεχνάνε τα παιδιά. Αποφύγετε να αντικαταστήσετε το νερό με χυμούς. Προτιμήστε τα φρούτα σας να τα φάτε ολόκληρα. Επίσης για τους μεγαλύτερους μαθητές και φοιτητές θα ήταν καλό να αποφεύγετε ροφήματα με πολλή καφεΐνη, γιατί μπορεί να αποσυντονιστεί ο ύπνος σας από τη διεγερτική της δράση.

Το καθημερινό διαιτολόγιο ενός μαθητή, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πνευματικές και αθλητικές απαιτήσεις της σχολικής του ημέρας, πρέπει να περιλαμβάνει πάντα ένα καλό πρωινό και την υπόλοιπη μέρα μοιρασμένα άλλα 4 – 5 γεύματα. Επιδιώξτε να υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο διαιτολόγιο των μαθητών, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική μελέτη και επαρκή ύπνο θα δώσουν τη δυνατότητα στο μαθητή να πετύχει καλές επιδόσεις.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα