Να γιατί κάνει καλό το μικρό πράσινο βρασμένο …δενδράκι που λέγετε μπρόκολο!

Να γιατί κάνει καλό το μικρό πράσινο βρασμένο …δενδράκι που λέγετε μπρόκολο!

Κάνεις διατροφή! Το πιάτο σου περιέχει ένα κομμάτι κοτόπουλο …στεγνό… λίγο ρύζι… επίσης στεγνό και μπρόκολο. Αυτό το μικρό πράσινο «δενδράκι» που έχει και αυτή την περίεργη μεταλλική γεύση. Αλήθεια γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράσινο μικρό βρασμένο «δενδράκι» για τα διατροφή σου;

Η ολίγον «μεταλλική» γεύση του μπρόκολου οφείλεται σε μια θειανοκυανιούχα ένωση που περιέχει και μάλιστα είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό σου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μπρόκολο συγκαταλέγεται στα λαχανικά με κορυφαία διατροφική αξία, λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών του, τα οποία εμπλέκονται στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Υπάρχουν πολλές έρευνες που ασχολήθηκαν με την προστατευτική δράση του, και αναφέρονται κυρίως στη σουλφοραμάνη, μια ουσία του μπρόκολου, που φαίνεται να ενεργοποιεί μια προστατευτική (NrF2) για την καρδιά πρωτεΐνη, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, και να προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins. Η ίδια, επίσης, φαίνεται να εμπλέκεται και στην καταστροφή του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού.

Μια αντιοξειδωτική θειοκυανιούχα ένωση του μπρόκολου φαίνεται να μπορεί να θεραπεύσει ή και να δράσει προληπτικά σε νόσους όπως η κυστική ίνωση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα.

Τα μπρόκολο είναι πλούσιο σε ινδόλες, γλυκοζίτες και καροτενοειδή, και ιδιαίτερα σε χλωροφύλλη, το κάνουν ισχυρό όπλο στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων.

Είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και βιταμίνη C. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, και ιδιαίτερα σε B2, B3 και B6, ενώ εμπεριέχεται σε αυτό και βιταμίνη Κ. «Παρών» δηλώνουν, επίσης, ο σίδηρος, το φολικό οξύ, το ασβέστιο, το σελήνιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.