1 στα 3 ψάρια δεν είναι αυτό που πληρώνεις!

1 στα 3 ψάρια δεν είναι αυτό που πληρώνεις!

Κάθεσαι στη ταβέρνα ή στο εστιατόριο και παραγγέλνεις ψάρι, είσαι σίγουρος ότι τα ψάρια που θα φας θα είναι αντίστοιχα αυτού που πληρώνεις; Μια νέα πανευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι το ένα στα τρία ψάρια δεν είναι αυτό που πληρώνεις και αυτό σύμφωνα τους ερευνητές συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη! Σκέψου δηλαδή τι γίνεται στην χώρα μας.

Διάβασε το ρεπορτάζ όπως το μετέδωσε το Euronews:

Είστε σίγουροι ότι τα ψάρια που τρώτε στα εστιατόρια είναι αυτά που πληρώσατε; Η διεθνής ΜΚΟ Oceana διεξήγαγε επιστημονικούς ελέγχους σε 280 δείγματα 150 εστιατορίων στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με ελέγχους DNA το 95% του ακριβού ερυθρού τόνου ήταν στην πραγματικότητα φθηνότερο είδος τροπικού τόνου.

Το 13% του βακαλάου αντικαταστάθηκε από 7 διαφορετικά είδη ενός αντίστοιχου είδους από τη Νοτιοανατολική Ασία και το Βιετνάμ ενώ 11% της γλώσσας από πιο φτηνά φιλέτα ψαριού.

«Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα εστιατόρια εξαπατούν. Μπορεί να είναι οι διανομείς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει ετικέτα στα προϊόντα ψαριού και επομένως οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν. Κανένας δε φαίνεται ότι λειτουργεί σωστά» είπε ο Λας Γκούσταβσον από τη ΜΚΟ.

Τέτοιου είδους απάτες έχουν εντοπιστεί και στις καντίνες του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρόμοιες μελέτες έδειξαν ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό της διατροφικής εξαπάτησης φτάνει το 32% στην Ιταλία, το 30% στην Ιρλανδία και το 4% στη Γαλλία. Η κυριότερη αιτία είναι η υπεραλίευση στη Μεσόγειο και η εισαγωγή ψαριών από το εξωτερικό.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Oceana, είναι η ποσόστωση για το ψάρεμα και τα όρια να βασίζονται στην επιστημονική κατανόηση και όχι στον πολιτικό συμβιβασμό.

Πάτα το ΕΔΩ να δεις το βίντεο του ρεπορτάζ

ΠΗΓΗ: Euronews.com

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.