ΕΡΕΥΝΑ: Τα βιολογικά ή τα συμβατικά προϊόντα είναι πιο υγιή;

ΕΡΕΥΝΑ: Τα βιολογικά ή τα συμβατικά προϊόντα είναι πιο υγιή;

Κάποιοι αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν, έπειτα από έρευνες, ότι τα βιολογικά προϊόντα κρύβουν κινδύνους. Άλλοι λένε ακριβώς το αντίθετο! Η αλήθεια βέβαια πρέπει να είναι κάπου στη μέση, αφού έρευνες που έχουν χώρα προέλευσης τις ΗΠΑ, που πρωτοστατεί στα μεταλλαγμένα προϊόντα θα πρέπει να φιλτράρονται αρκετά αυστηρά για τη γνησιότητα τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα, αφού θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση των χημικών κατάλοιπων των λιπασμάτων. «Ζήτημα γενετικής τροποποίησης δεν τίθεται» αναφέρει σε άρθρο του, ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, όπου απαντάει σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τα βιολογικά προϊόντα «διότι αυτή απαγορεύεται ρητά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, η χρήση φυσικών (μη συνθετικών) λιπασμάτων και φυσικών (μη χημικών) φυτοφαρμάκων επιτρέπεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Τα όρια χρήσης αυτών των φυσικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης των βιολογικών. Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο της πιθανής επιμόλυνσης των βιολογικών από χημικά κατάλοιπα, αλλά κι αν υπάρχουν θα είναι σε ελάχιστες ποσότητες».

Αντίθετα, από τις ΗΠΑ, έρχονται έρευνες που θεωρούν ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων εγκυμονεί κινδύνους. Όπως αναφέρει η Δρ Κρίσταλ Σμιθ-Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια (E.coli) και σαλμονέλα. Περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήσαν 34% (τα βιολογικά) και 35% (τα συμβατικά)».

»Αντίθετα, υπήρχε αισθητή διαφορά στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας). Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα τελείως (100%) από παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα».

 


Η διατροφική σύγκριση

Λένε ότι η διατροφική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων είναι παρόμοια. Ωστόσο μελετώντας προσεκτικά τις δηλώσεις των επιστημόνων διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι σε κάποια σημεία, όπως στα ω3 λιπαρά τα βιολογικά προϊόντα υπερτερούν, αλλά σε γενικές γραμμές η διατροφική αξία είναι παρόμοια.

«Τα διαθέσιμα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι τα βιολογικά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα δεν έχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) _ μέχρι το 2006 τουλάχιστον, που δεν είχε διαπιστωθεί να υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις όσον αφορά τη θρεπτική αξία. Από το 2006 όμως και μετά, άρχισε μια προσπάθεια να υπάρχουν μελέτες με κοινές προϋποθέσεις παγκοσμίως, ώστε να είναι σχετικά συγκρίσιμα τα μεγέθη και οι διαφορές σε θρεπτική αξία. Γενικά για τη διατροφική αξία είναι δύσκολο να εξαχθεί προς το παρόν ασφαλές συμπέρασμα για πιθανή ανωτερότητα των βιολογικών, γιατί υπάρχουν πολλοί συγχυτικοί παράγοντες που υπεισέρχονται στην εφοδιαστική αλυσίδα του εκάστοτε προϊόντος (λ.χ. οι χειρισμοί και το μάζεμα του τροφίμου, η αποθήκευση, οι χώροι ωρίμασης)» αναφέρει στο άρθρο του ο .διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα της Δρ Κρίσταλ Σμιθ-Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφέρει ότι από τη σύγκριση δεν προκύπτει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (με εξαίρεση τον ελαφρώς περισσότερο φώσφορο στα βιολογικά). Επίσης δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Ειδικότερα στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά υπερτερούν σε θρεπτική αξία. «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

«Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη», δήλωσε ο Δρ Τζιν Λέστερ, ειδικός στη Φυσιολογία των Φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αν και τα νέα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλομορφία στις βιολογικές/οργανικές πρακτικές και στην υπάρχουσα δυσκολία να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις.

Ωστόσο μια αξία δεν διαπραγματεύονται όλοι οι επιστήμονες, ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα για το περιβάλλον, αφού η γραμμή παραγωγής τους χρησιμοποιεί φυσικές διεργασίες. Επιπλέον, η βιολογική γεωργία προασπίζοντας τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του περιβάλλοντος (αμειψισπορά) και τη συνολική μείωση της ρύπανσης καταφέρνει να επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καταλοίπων. Η βιολογική κτηνοτροφία από την άλλη, με την αραιή βόσκηση και τη χρήση φυσικών βοσκοτόπων, καταφέρνει να εμποδίζει την ανεξέλεγκτη διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων στο περιβάλλον.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αν σου κάνει αυτά τα 5 στο στοματικό τότε να την …παντρευτείς!
Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια όταν κάνουν στοματικό σεξ, επειδή φοβούνται ότι κάνουν κάτι λάθος και φυσικά αυτό χαλάει όλη τη μαγεία του στοματικού σεξ.