Να γιατί η πατάτα από τις βασικές τροφές!

Να γιατί η πατάτα από τις βασικές τροφές!

Ο Ματ Ντέιμον, στη ταινία η «Διάσωση» καλλιεργεί πατάτες στον Άρη για να επιβιώσει. Τυχαία λοιπόν ο σεναριογράφος δεν επέλεξε το συγκεκριμένο λαχανικό, αφού όχι μόνο φυτρώνει εύκολα, αλλά είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία. Διάβασε το γιατί:

Για μερικούς η πατάτα είναι παρεξηγημένη, ωστόσο προσφέρει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Οι πατάτες συντελούν σε βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών της καρδιομεταβολικής υγείας, περιλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης, της φλεγμονής, της γλυκαιμικής ανταπόκρισης και του σωματικού βάρους.

Η πατάτα παρέχει στον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. «Αν και χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των στοιχείων, τα μέχρι τώρα δεδομένα τεκμηριώνουν τα οφέλη που έχουν οι πατάτες στην υγεία του ανθρώπου, καθώς έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα και ταυτόχρονα χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Όταν λοιπόν καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες, συνδυαστικά με άλλες υγιεινές τροφές, οι πατάτες μπορούν να συντελέσουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής», αναφέρει ο ερευνητής Δρ Ζαν Ντεβινιόν.

«Οι πατάτες περιέχουν μια ομάδα μακρο και μικροσυστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνης C σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη με αυτή που περιέχουν τα πορτοκάλια και κάλιο αντίστοιχο με αυτό που περιέχουν οι μπανάνες. Επίσης, αν και το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο είναι σχετικά χαμηλό, οι πατάτες είναι όμοιας ποιότητας με τη σόγια», συμπλήρωσε ο καναδός ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πατάτα και ειδικά η τηγανητή εκδοχή της αν και καταναλώνεται ευρέως, ελάχιστα έχει μελετηθεί. Τα αμυλούχα τρόφιμα έχουν σχετιστεί με την παχυσαρκία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους στην πρόληψη της. Όπως είναι γνωστό, η επίπτωση των τροφίμων στο σωματικό βάρος εξαρτάται από το μέγεθος της μερίδας, τη συχνότητα κατανάλωσης και κυρίως τα τρόφιμα και τα ποτά που τα συνδυάζουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Medicine, τα μικροσυστατικά που περιέχει η πατάτα σχετίζονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα φυσικά χαμηλά επίπεδα νατρίου και υψηλά επίπεδα καλίου που έχει η πατάτα συντελούν σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης με μειώσεις της αρτηριακής πίεσης έχουν σχετιστεί και άλλα συστατικά της πατάτας, όπως η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6. Εξάλλου, σε κλινική μελέτη που έγινε για την επιρροή της πατάτας στην αρτηριακή πίεση διαπιστώθηκε ότι 138 γρ. πατάτας δύο φορές την ημέρα συντελούσαν σε μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε επίσης ανασταλτική δραστηριότητα στο ειδικό μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης από μεμονωμένες πρωτεΐνες της πατάτας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες της πατάτας έχουν όμοια δράση με τους αναστολείς ACE που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και μπορούν να παρέμβουν στην αρτηριακή πίεση προλαμβάνοντας την αγγειοσυστολή και την κατακράτηση υγρών και νατρίου που συμβαίνει στον οργανισμό, όταν το ένζυμο της αγγειοτενσίνης Ι μετατρέπεται σε αγγειοτενσίνη ΙΙ.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε 5 τρόπους για να διπλασιάσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου
Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να διπλασιάσεις τα οφέλη σου από την προπόνηση. Σίγουρα μία σωστή διατροφή αλλά και ένα έντονο πρόγραμμα είναι δύο τρόποι γνωστοί και περπατημένοι.