Φασόλια για χάσιμο κιλών και ενέργεια στη προπόνηση

Φασόλια για χάσιμο κιλών και ενέργεια στη προπόνηση

Τα φασόλια είναι μεν η εθνική μας τροφή, αλλά από πολλούς ασκούμενους στα γυμναστήρια ή αθλητές είναι μια παρεξηγημένη τροφή. Ωστόσο σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα φασόλια αποτελούν μια πρώτης τάξεως διατροφή για αθλητές αφού είναι μεταξύ των άλλων, πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά.

Διατροφολόγοι συστήνουν τα φασόλια, ακόμα και αυτά που είναι σε κονσέρβα. Βέβαια εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη την κονσέρβα, αφού φασόλια υπάρχουν σε αφθονία και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους.

Σύμφωνα με τη κ. Χριστίνα Φιλίπου, κλινική και αθλητική διατροφολόγο, αναφέρει σε άρθρο της ότι για μια σωστή προπόνηση ο αθλητής έχει την ανάγκη τροφών «υψηλών σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνες» μια περιγραφή που ταιριάζει τέλεια στα φασόλια.

Πολλοί αθλητές των γυμναστηρίων αποζητούν την αύξηση του μυϊκού όγκου. Σύμφωνα με την διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ειρήνη Παυλάκη, «Η αύξηση του μυϊκού όγκου είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων, της γενετικής προδιάθεσης του ατόμου, της ειδικής προπόνησης υπερτροφίας των μυών και της ειδικής διατροφής. Η δομική σύνθεση των πρωτεϊνών μοιάζει με αυτή των υδατανθράκων, καθώς κάθε μόριο τους αποτελείται απο άτομα άνθρακα, οξυγόνου και υδρογόνου. Οι πρωτεΐνες σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες περιέχουν και άτομα αζώτου, θείου, φωσφόρου και σιδήρου.

Χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες

Τα φασόλια λοιπόν είναι χαμηλά σε λιπαρά (2% με 3%), ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, εκτός κι αν είναι επεξεργασμένα ή εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά, όπως το λαρδί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ελέγχουμε και τις ετικέτες της συσκευασίας τους για να γνωρίζουμε και τα επιπλέον συστατικά που περιέχουν, ιδίως όταν προμηθευόμαστε τις έτοιμες κονσέρβες φασολιών.

Οι διαιτολόγοι προτρέπουν συνεχώς να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών. Περίπου μισή κούπα από φασόλια, προσφέρει στον οργανισμό μας 7 γρμ. πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30 γρμ. κοτόπουλου, ψαριού ή κρέατος.

Τα φασόλια ακόμα είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγιούς καρδιάς. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Για χάσιμο κιλών

Τα φασόλια μεταβολίζονται με αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλους σύνθετους υδατάνθρακες και σύμφωνα με τους διατροφολόγους, συμβάλλουν σημαντικά και στην απώλεια βάρους αφού δημιουργούν έντονα το αίσθημα της πληρότητας και μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε και επιπλέον γεύματα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε περιορίσει σημαντικά τις θερμίδες που συσσωρεύει ο οργανισμός μας.

Από την άλλη είναι γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί κανονικά, αποτρέποντας φαινόμενα δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλό είναι να συνοδεύεται με άφθονα υγρά -ακόμη και ανθρακούχο νερό- που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα θρεπτικά οφέλη σε αριθμούς αποτυπώνονται κάπως έτσι: στα 100 γρμ. Φασολιών, περιέχονται περίπου 5- 8 γρμ. φυτικών ινών.

Τα φασόλια είναι η ιδανική τροφή για εκείνους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη γλουτένη, μια φυσική πρωτεΐνη που ανιχνεύεται σε προϊόντα όπως η σίκαλη, το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι.

TIP

Αν είστε εργένης ή δεν έχετε χρόνο ή απλά αν προτιμάτε την κονσέρβα φασολιών, φροντίστε να απαλλαχτείτε από το νάτριο που περιέχουν, ξεπλένοντάς τα στο νερό. Με αυτό τον τρόπο τα φασόλια της κονσέρβας χάνουν περισσότερο από το 40% της ποσότητας νατρίου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.