Μη φοβάστε τα λιπαρά, αλλά επιλέξτε τα καλά για την υγεία!

Μη φοβάστε τα λιπαρά, αλλά επιλέξτε τα καλά για την υγεία!

Μόλις ακούμε λίπος… τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Σε κάποιους βέβαια αρέσουν τα λιπαρά, όπως οι παντσέτες ή να κάνουν  «βουτιές» στη σαλάτα με το λάδι …ένα δάχτυλο, αλλά δεν εννοούμε αυτό! Τα λιπαρά χρειάζονται και είναι απαραίτητα στον οργανισμό, όπως οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες. Αλλά ποια λιπαρά, όλα; Σε πόσο μεγάλη ποσότητα;

Αρχικά υπάρχουν  τρεις κατηγορίες λιπαρών τα κορεσμένα λιπαρά, που προέρχονται από ζωικές πηγές (κρέας, γάλα, αυγά) και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο κατά το δυνατόν, τα τράνς λιπαρά που πρέπει να αποφεύγονται και τα τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης σε έρευνες έχει διαπιστωθεί, ότι μειώνουν τη κακή χοληστερίνη. Το ελαιόλαδο, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ανήκουν στα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα πολυακόρεστα λιπαρά τώρα είναι μια ακόμη κατηγορία λιπαρών που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Σε αυτά ανήκουν τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, που χαρακτηρίζονται ως άκρως απαραίτητα. Τροφές πλούσιες σε Ω-3 είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα παχιά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί). Τα Ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και στα φυτικά σπορέλαια. Τα Ω-3 και Ω-6 συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον σχηματισμό ορμονών απαραίτητων για την αναπαραγωγή. Βοηθούν επίσης στη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι χρήσιμα για κάποιες λειτουργίες  του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα καλό όριο κατανάλωσης είναι το 8-10% της συνολικής θερμιδικής σας κατανάλωσης. Μεγάλη κατανάλωση αυτής της κατηγορίας των λιπών μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Τα λιπαρά που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα τρανς λιπαρά ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά, εξαιτίας της διαδικασίας της υδρογόνωσης που έχουν υποστεί, ώστε να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες. Οδηγούν σε αύξηση τόσο της κακής, όσο και της ολικής χοληστερόλης. Ενοχοποιούνται για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει η πρόσληψη τους να είναι κατά το δυαντόν μηδενική.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα