Αύξησε λαχανικά, μείωσε το κρέας και κέρδισε ζωή!!!

Αύξησε λαχανικά, μείωσε το κρέας και κέρδισε ζωή!!!

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο μόνο λαχανικά, χωρίς κόκκινο κρέας, κάνουν περισσότερο καλό στον ανθρώπινο οργανισμό; Επιστήμονες υποστηρίζουν ακριβώς αυτό αναφέροντας ότι επιμηκύνουν τη ζωή. Η νέα μελέτη όμως έχει και τον αντίλογο της. 

Η αφαίρεση του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του από τη διατροφή μπορεί να προσθέσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη.
Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωσή του, ειδικά όταν είναι επεξεργασμένο (π.χ. μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα), σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Την μελέτη που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας» (JAOA), πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στην Αριζόνα, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα έξι αναλύσεων οι οποίες είχαν διεξαχθεί μεταξύ 1998 και 2014 και είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Το γενικό συμπέρασμά τους ήταν πως η χορτοφαγία επί τουλάχιστον 17 χρόνια μπορεί να προσθέσει κατά μέσον όρο 3,6 χρόνια στη ζωή, επομένως οι γιατροί πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η διατροφή έχει τη δύναμη να κάνει κακό ή να ωφελήσει (την υγεία)», σχολίασε η δρ Μπρούκσιλντ Λώρεντ, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής & Κλινικών Επιστημών στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (NYIT-COM).
«Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην προστασία της υγείας, οδηγώντας σε βελτίωση της προληπτικής φροντίδας που αποτελεί σημαντικό στόχο της οστεοπαθητικής φιλοσοφίας της ιατρικής».

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως παρότι τα ευρήματα μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών εθελοντών διαφέρουν ως προς την έκτασή τους, συνηγορούν ότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση κρεατικών αυξάνει τις αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Σε μία από τις αναλύσεις που εξέτασαν και στην οποία είχαν συμμετάσχει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από έρευνες που είχαν διαρκέσει από 5,5 έως 28 χρόνια, είχε εξεταστεί η θνησιμότητα σε συνάρτηση με επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα χοτ ντογκ και το ζαμπόν, καθώς και με μη επεξεργασμένα όπως το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί.

Η μελέτη αυτή είχε δείξει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία με πιθανή συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Μία άλλη ανάλυση με περισσότερους από 500.000 εθελοντές έδειξε πως όσοι κατανάλωναν το λιγότερο κρέας είχαν μείωση έως και 50% στη γενική θνησιμότητα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το περισσότερο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το