Μάθε που κρύβεται η ζάχαρη!

Μάθε που κρύβεται η ζάχαρη!

Μπορείς να φανταστείς πόσα τρόφιμα που καταναλώνεις καθημερινά κρύβεται ζάχαρη που μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα; Η ζάχαρη βρίσκεται παντού, όσο και αν θέλουμε να την αποφύγουμε τη βρίσκουμε μπροστά μας. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλέον καθώς βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο που συναντάμε στο εμπόριο μέχρι και τα γάλα.

Στο Activeman, μίλησε η διατροφολόγος, Κατερίνα Πασχαλίδου, για να μας διαφωτίσει , για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη κρυμμένη ζάχαρη μέσα στα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά 20 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη , χωρίς να το γνωρίζει, καθώς είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, που εκ πρώτης όψεως μας φαίνονται αθώα.

Που βρίσκεται τελικά η ζάχαρη;
Στα επιδόρπια γιαουρτιών και στα γιαούρτια με γεύση φρούτων, έχει υπολογιστεί ότι ένα κεσεδάκι περιέχει μέχρι και επτά κουταλάκια ζάχαρη. Στις κονσέρβες, προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά, ντοματοχυμούς, κέτσαπ, αναψυκτικά, κομπόστες και στους τυποποιημένους χυμούς, μπάρες δημητριακών, αναψυκτικά, ice-tea, κράκερ, κριτσίνια και διάφορα αρτοσκευάσματα , σιρόπι, στα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, με προσθήκη σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, κ.λ.π και μπάρες δημητριακών και τα ενεργειακά ποτά.

Εάν ένα τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάτω των 5 γραμμαρίων, αυτό αναλογεί στα 100γραμμάρια του προϊόντος.Πως αναγράφεται η κρυφή ζάχαρη στα προϊόντα;

Ο καταναλωτής εάν δει να αναγράφονται οι παρακάτω ουσίες στο προϊόν που αγοράζει σημαίνει πως περιέχει ζάχαρη. Τέτοιες ουσίες είναι η γλυκόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη, λακτόζη, Μαλτιτόλη, νέκταρ, μέλι, ξυλιτόλη, ισομαλτόλη, λακτιτόλη.

Θα πρέπει προσέξουμε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής και όχι ότίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη!

Η διατροφολόγος Κατερίνα Πασχαλίδου μας δίνει κάποιες συμβουλές τι να προσέχουμε, ώστε να μην παίρνουμε παραπάνω ζάχαρη από αυτή που πρέπει:

Να φροντίζουν οι καταναλωτές να φτιάχνουν μόνοι όσα από τα τρόφιμα τα όποια μπορούν, όπως οι μπάρες δημητριακών, το ψωμί και πίτες.
Να μην καταναλώνουν πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Να προτιμούν φυσικούς χυμούς που έχουν στύψει οι ίδιοι.
Να σημειωθεί πως η ζάχαρη όπως και το αλάτι λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.