«Στρώσε» τις πρωτεΐνες και χτίσε κορμί για παραλία!

«Στρώσε» τις πρωτεΐνες και χτίσε κορμί για παραλία!

Πως μπορείς να εκμεταλλευτείς όλα τα οφέλη που σου δίνουν οι ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνεις την ημέρα με το φαγητό σου, ώστε να έχεις τα ιδανικά αποτελέσματα την προπόνηση και φυσικά στο τελικό αποτέλεσμα, το σώμα σου; 

Η κατανομή των ποσοτήτων πρωτεΐνης που καταναλώνουμε πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της ημέρα, αν θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτέλεσμα στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλοί αθλητές θέλοντας να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα, καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό ή κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Ωστόσο η κατανάλωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν γίνεται σωστά και κατανεμημένα δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι δεν αρκεί μόνο να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης για να διατηρήσουμε ή και να ενισχύσουμε τους μυς μας, αλλά αυτές να είναι σωστά κατανεμημένες μέσα στην ημέρα.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών που κατανάλωσαν δύο διαφορετικά διατροφικά σχήματα, τα οποία εμπεριείχαν συνολικά 90 γραμμάρια, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρωτεΐνη προσλαμβανόταν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη πρώτη ομάδα παρέχονταν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, ενώ στη δεύτερη 10 γραμμάρια στο πρωινό, 15 γραμμάρια στο μεσημεριανό και 65 γραμμάρια στο δείπνο. Βασική πηγή πρωτεΐνης ήταν το βοδινό κρέας.

Η μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή σύνθεση ήταν 25% υψηλότερη για εκείνους που ακολουθούσαν τη διατροφή με ομοιόμορφα κατανεμημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, σε σύγκριση με εκείνους όπου είχαν ανισοκατανεμημένη την πρωτεΐνη στα γεύματά τους.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, συνήθως τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό, λίγο περισσότερο στο μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη την ώρα που τη χρειαζόμαστε για την αποτελεσματική αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των μυών κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως μετά την προπόνηση.

Αντίθετα το βράδυ καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Έτσι διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτό το πλεόνασμα να μετατρέπεται σε γλυκόζη ή και λίπος. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να τρώμε τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης για να μεγιστοποιήσουμε τη σύνθεση των μυών, απλώς πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική η ημερήσια κατανομή τους.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...