Αυτές είναι οι 6 τροφές που σε αγχώνουν!

Αυτές είναι οι 6 τροφές που σε αγχώνουν!

Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, και υπερβολική διέγερση ορμονών που προκαλούν άγχος.

Οι τροφές αυτές είναι:

1.Καφές

Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού. Παρότι αρχικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ευφορία, η χρόνια απελευθέρωση σεροτονίνης λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης καφέ, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει εξάντληση αυτού του νευροδιαβιβαστή.

2.Light αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά διαίτης και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη που μειώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αν θέλεις τα ροφήματά να έχουν γλυκιά γεύση, απόφυγε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στέβια.

3.Καπνιστό βοδινό

Η προσθήκη συντηρητικών, όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο, κατά την επεξεργασία του κρέατος αυξάνει τις διεγερτικές ορμόνες του εγκεφάλου, επιτείνοντας το άγχος και το στρες. Το εν λόγω συντηρητικό όμως βρίσκεται και σε πολλές άλλες τροφές, όπως τα συσκευασμένα πατατάκια, τα αλλαντικά, οι σάλτσες και πολλά κατεψυγμένα γεύματα.

4.Υποκατάστατα γάλακτος

Η συγκεκριμένα κατηγορία λιπαρών προκαλεί μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, που έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που τρέφονται κυρίως με τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, λιπαρά γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα επιδόρπια, έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ακατέργαστα τρόφιμα.

5.Ζυμαρικά

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα ντόνατς και τα γλυκά μπορούν να καταστρέψουν την καλή διάθεση, προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

6.Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα στρες και άγχους, στρέφονται για παρηγοριά στο αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι το 20% των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές άγχους, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το αλκοόλ επιδεινώνει το άγχος , ενώ ακόμη και όσοι δεν έχουν προβλήματα άγχους, είναι πιθανό να αποκτήσουν ως αποτέλεσμα της κατάχρησης αλκοόλ.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...