Να γιατί πρέπει να προσέχεις τα φαγητά σε κονσέρβα!

Να γιατί πρέπει να προσέχεις τα φαγητά σε κονσέρβα!

Αν ανήκεις σε αυτούς που καταναλώνουν συχνά τρόφιμα από κονσέρβες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της κονσέρβας μπορεί να διαφύγει στο φαγητό και να καταλήξει στο σώμα.

Σύμφωνα με έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το εν λόγω χημικό, που είναι η διφαινόλη Α, εντοπίστηκε στη σούπα από κονσέρβα που κατανάλωσαν οι 75 συμμετέχοντες και εν συνεχεία εντοπίστηκε στα ούρα τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, που κατανάλωναν για 5 συνεχόμενες ημέρες σούπα μαγειρεμένη με φρέσκα υλικά και σούπα από κονσέρβα.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο «διατροφικής ξεκούρασης», οι 2 ομάδες άλλαξαν πιάτα, δηλαδή όσοι έτρωγαν σούπα από κονσέρβα κατανάλωσαν τη φρεσκομαγειρεμένη και το αντίστροφο.

Η μέση συγκέντρωση διφαινόλης Α στα ούρα των συμμετεχόντων ήταν 1,1 μg/L μετά την κατανάλωση φρέσκιας σούπας και 20,8 μg/L μετά την κατανάλωση σούπας από κονσέρβα.

Η διφαινόλη Α επιδρά κυρίως στο ορμονικό σύστημα και απορροφάται στον οργανισμό μέσω της διατροφής αλλά και του δέρματος και της αναπνοής.

Η διφαινόλη Α διαταράσσει την ενδοκρινική ισορροπία ενός ανθρώπου, καθώς μιμείται ορισμένες ορμόνες του, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στον μεταβολισμό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...