Η ντομάτα κάνει καλό στη καρδιά!

Η ντομάτα κάνει καλό στη καρδιά!

Να είχαμε μια χωριάτικη σαλάτα!!! Οι παλιοί λοιπόν κάτι ήξεραν και είχαν τη ντομάτα στο τραπέζι τους, αφού κάνει καλό στη καρδιά. Αιτία η λυκοπένη, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει η ντομάτα και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ντομάτα είναι βασικό τρόφιμο της αναγνωρισμένης διεθνώς, μεσογειακής διατροφής και υπάρχει λόγος γι αυτό. Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τη  πιθανότητα καρδιολογικών επιπλοκών.

Η έρευνα των επιστημόνων του Κέμπριτς, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLos ONE. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές με τυχαία δείγμα, σε σύνολο 72 ανθρώπων. Οι μισοί πήραν δισκία που περιείχαν 7 mg λυκοπένης και οι άλλοι μισοί ανενεργά χάπια. Εκ των συμμετεχόντων, οι μισοί ήταν υγιείς και οι υπόλοιποι είχαν διαγνωστεί με καρδιολογικά προβλήματα.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι, τα δισκία που περιείχαν λυκοπένη, βελτίωσαν κατά 53% την κατάσταση του ενδοθηλίου (της «επένδυσης» των αιμοφόρων αγγείων) και την κυκλοφορία του αίματος στους καρδιοπαθείς, όχι όμως στους υγιείς, ενώ κάτι ανάλογο δεν παρατηρήθηκε με το ανενεργό χάπι. Επίσης, το δισκίο λυκοπένης δεν είχε κάποια αξιοσημείωτη επίδραση στην αρτηριακή πίεση, την ακαμψία των αρτηριών και στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζονται από παλαιότερη έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο και αναφέρουν ότι η λυκοπένη έχει αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα σε δείγμα 92.000 ανθρώπων, το διάστημα 1995-2013, όσοι έτρωγαν περισσότερες ντομάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά που περιείχαν λυκοπένη, είχαν μικρότερο κίνδυνο νεφρικού καρκίνου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα