Να γιατί δεν χρειάζεται να ξέρεις την …κότα για να βρεις το καλό αυγό!

Να γιατί δεν χρειάζεται να ξέρεις την …κότα για να βρεις το καλό αυγό!

Αν έχεις κοτέτσι τότε ξέρεις τι αυγά τρως, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε κοτέτσια, υπάρχουν όμως τρόποι για να καταλάβεις αν τρως ένα καλό αυγό και δες ποιοι είναι αυτοί.
Δες τι κάνεις για να ξεχωρίσεις ένα καλό αυγό

1. Θολερότητα στα ασπράδια αυγού

Το λευκό του φρέσκου αυγού είναι φυσικά θολό και οφείλεται, κυρίως, στην παρουσία του διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα και στην αναστολή του λευκώματος πρωτεϊνών στο υδατικό υγρό το οποίο σχηματίζει το άσπρο. Όσο πιο παλιό είναι το αυγό το διοξείδιο του άνθρακα θα διαφύγει μέσω των πόρων στο κέλυφος και το λευκό μπορεί, επίσης, να γίνει λιγότερο όξινο. Έτσι όσο πιο παλιό είναι το αυγό τόσο λιγότερο θολό είναι το ασπράδι.

2. Κρόκος-σταθερότητα και χρώμα

Το χρώμα του κρόκου αυγού έχει σχέση με τη διατροφή της κότας. Εάν η κότα τρώει περισσότερο κεχρωσμένα φυτά (για παράδειγμα, τα πέταλα των λουλουδιών με πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα ή κίτρινο καλαμπόκι), ο κρόκος θα είναι τυπικά πιο σκούρος και πιο πλούσιος σε χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 5 οφέλη του «παρεξηγημένου» αυγού!

Αντίθετα, αν η κότα τρώει μεγάλες ποσότητες λευκού καλαμποκιού, ο κρόκος θα είναι λιγότερο χρωματισμένος. Προτείνονται τα αυγά ελεύθερης βοσκής που είναι πιο σκουρόχρωμα.Όπως και με το ασπράδι του αυγού, ο κρόκος θα υποστεί μεταβολές με την πάροδο του χρόνου. Το ασπράδι, η μεμβράνη και ο κρόκος θα αποδυναμωθούν και θα είναι πιο ρευστά και όταν τα σπάμε ο κρόκος θα διαλύεται εύκολα.

3. Κόκκινες κηλίδες αίματος στον κρόκο

Αυτές οι κηλίδες που προκαλούνται από το σπάσιμο ενός αιμοφόρου αγγείου κατά μήκος της επιφάνειας του κρόκου είναι φυσικές και δεν είναι ένα σημάδι μόλυνσης.

4. Ροζ ασπράδια

Αν το ασπράδι έχει ροζ χρώμα, είναι συνήθως ένα σημάδι της βακτηριακής μόλυνσης, συνήθως, με ψευδομονάδα. Πετάξτε τα.

5. Οσμές

Πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων παράγουν οσμές στα αυγά. Απορρίψετε όλα τα αυγά με άσχημες οσμές.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός αυγού αφορούν τη φρεσκάδα, τη φυλή της κότας και της και τη διατροφή της.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...