Καφές VS Τσάι

Καφές VS Τσάι

Πολλές φορές έχει έρθει το ερώτημα τι είναι πιο καλό να πίνουμε, καφέ ή τσάι. Δύο ροφήματα που «αντιμάχονται» μεταξύ τους για το ποιο είναι το πιο χρήσιμο για την υγεία σου.

Δες λοιπόν τα υπέρ του κάθε ροφήματος:

Καφές

1. Καθυστερεί την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.

2. Εχει προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο των αγγείων και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Συμμετέχει στην απώλεια σωματικού βάρους (λιπόλυση), μια που τα συστατικά του προσδίδουν κορεσμό και μειώνεται σημαντικά το αίσθημα της πείνας.

4. Επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.

5. Έχει διεγερτική του δράση βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και στην ψυχική διάθεση, προσοχή, αντανακλαστικά, άγχος.

6. Βελτιώνει τη μνήμη και να διευκολύνει την κωδικοποίηση πληροφορίας.

7. Έχει αντικαρκινική δράση/λόγω πρεβιοτικής δράσης τους στο έντερο και έτσι παρέχεται προστασία από γενοτοξικές βλάβες και προστασία του DNA από οξείδωση.

8. Μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα.

Τσάι

1. Το πράσινο τσάι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατεχίνη EGCG που υπάρχει στο πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με μείωση των ποσοστών καρκίνου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως βοηθά στη μείωση των παρακάτω τύπων καρκίνου: του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ορθού και του στομάχου.

2. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ερευνητές από την Ιαπωνία βρήκαν, ότι όσο περισσότερο πράσινο τσάι καταναλώνει κανείς, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει στεφανιαία νόσο.

3. Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικών. Σύμφωνα με το βιβλίο «150 Healthiest Foods on the Planet» του Jonny Bowden, Ph.D, «το πράσινο τσάι μειώνει το ινωδογόνο, μια ουσία στον οργανισμό που προκαλεί τη δημιουργία θρόμβων και εγκεφαλικών».

4. Το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθά στη μείωση του στρες. Μια μελέτη του 2010 από το UCL (University College London) βρήκε ότι όσοι έπιναν μαύρο τσάκι, είχαν την ικανότητα να «αποστρεσάρονται» πιο γρήγορα, συγκριτικά με την ομάδα των εθελοντών που κατανάλωνε ένα ρόφημα placebo.

5. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα μέτρια μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

6. Το τσάι rooibos (φυτικό τσάι χωρίς καφεΐνη) μπορεί να μειώνει και να θεραπεύει μεταβολικές νόσους.

7. Το τσάι από rooibos και honeybush μπορεί να βοηθά στον καρκίνο του δέρματος. Σε μία μελέτη, το εκχύλισμα από rooibos και honeybush κατέστειλε τα καρκινικά κύτταρα στο δέρμα ποντικιών, δίνοντας ελπίδες για μελλοντικές έρευνες που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο.

8. Το άσπρο τσάι βρέθηκε ότι είναι πιο προστατευτικό κατά του οξειδωτικού στρες, όταν συγκρίθηκε με το πράσινο τσάι.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...