Ο χυμός καρότου και τα 3 σημαντικά οφέλη

Ο χυμός καρότου και τα 3 σημαντικά οφέλη

Τα καρότα έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε είτε ολόκληρα, είτε κομμένα μέσα σε σαλάτα. Όμως ο χυμός καρότου προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Το καρότο παρέχει σαφέστατα το πιο σημαντικό βασικό συστατικό. Το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται στην καροτίνη. Η μετατρέψιμη μορφή της καροτίνης ονομάζεται αλλιώς προβιταμίνη Α. Πολλοί πιστεύουν ότι τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αυτό που πραγματικά περιέχει το καρότο είναι η προβιταμίνη, η ουσία δηλαδή που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Ο χυμός καρότου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στα αποθέματα βιταμίνης Α. Όταν ο χυμός καρότου καταναλώνεται μαζί με γάλα, η αφομοίωση της καροτίνης ως βιταμίνης Α από τον οργανισμό αυξάνεται σημαντικά. Ο χυμός που περιέχει γάλα και καρότο είναι η ιδανική πηγή βιταμίνης Α.

Είναι γνωστό ότι τα καρότα χρησιμοποιούνται ευρέως. Πράγματι, εκτιμάται ότι στη Γερμανία τα καρότα αποτελούν το 10% της συνολικής κατανάλωσης λαχανικών. Όσον αφορά το χυμό καρότου, οι ποικιλίες που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι ιδανικά εκείνες με την περισσότερη καροτίνη. Το θετικό είναι ότι η προβιταμίνη έχει έντονο χρώμα που σημαίνει ότι εφόσον χρησιμοποιείτε καρότα με ζωντανό χρώμα, είναι κατά πάσα πιθανότητα τα καλύτερα και από διατροφικής άποψης. Σαν γενικός κανόνας, τα πρώιμα καρότα είναι άχρωμα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε καροτίνη.

Το καρότο έχει καταγραφεί ότι χρησιμοποιούνταν στην ιατρική από τους αρχαίους Έλληνες και από τότε έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό. Ο χυμός του είναι από τους πιο νόστιμους και υγιεινούς, ενώ είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας διατροφής αφού σας παρέχει την απαραίτητη βιταμίνη Α, χωρίς τα κορεσμένα λίπη των αυγών και του βουτύρου που επίσης σχετίζονται με αυτή τη βιταμίνη.

Δες λοιπόν ποια είναι τα οφέλη από το καρότο

1. Άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώνξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα- τακτική θεραπεία με χυμό καρότου κάνει την αναπνοή ευκολότερη για τους ασθματικούς, δικαιώνοντας την αρχαία πρακτική των Ελλήνων να δίνουν καρότα στα άλογα για να βελτιώνουν την αναπνευστική τους ικανότητα.

Ο συνδυασμός αυτός καταπολεμά, επίσης την περιοδοντίτιδα (κατά την οποία υπάρχει τυπικά ανεπάρκεια αυτών των δύο βιταμινών) και ακόμα τις γενετικές ανωμαλίες, που πυροδοτούνται από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Ο φώσφορος στα φύλλα του καρότου (τα οποία μπορούν στη μαγειρική να αντικαταστήσουν τον μαϊντανό) αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για το νευρικό σύστημα.

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου (η βιταμίνη C και ο σίδηρος στα καρότα συνεργάζονται, καθιστώντας το ένα το άλλο). Ο χυμός καρότων είναι, επίσης πολύ πλούσια πηγή εύκολα απορροφούμενου καλίου και σημαντικών πεπτικών ενζύμων.

2. Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας

Είναι γεγονός ότι τα καρότα μπορούν ακόμη και να απελευθερώσουν τη λίμπιντό σας, αφού περιέχουν μια ουσία που μοιάζει με οιστρογόνο, η οποία διεγείρει την ερωτική διάθεση.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν τα θεωρούσαν τυχαία αφροδισιακά.

Ο χυμός και η σούπα καρότου είναι επίσης τα καλύτερα φάρμακα σε περίπτωση διάρροιας, γιατί αντίθετα με τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά αθλητικά ροφήματα ή το νερό, παρέχουν στον οργανισμό σας ισορροπημένες ποσότητες νατρίου και καλίου, δύο σημαντικών μεταβολικών ηλεκτρολυτών.

Αυτός είναι ένας λόγος που ο χυμός καρότου, σε συνδυασμό με το χυμό αντιδιού, θεωρείται αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της αρθρήτιδας, μιας διαταραχής κατά την οποία τα μέταλλα αυτά υπάρχουν σε πολύ μικές ποσότητες.

3. Οι ίνες των καρότων και η δράση τους

Μελέτες δείχνουν ότι η πηκτάση, που περιέχεται στα καρότα, καταπολεμά τα υψηλά ποσοστά λίπους στο αίμα, υγιείς εθελοντές που κατανάλωναν δύο μέτρια μείωση της χοληστερόλης του αίματος κατά 11%. Η πηκτάση στα καρότα συνδέεται με τα χολικά οξέα, εμποδίζοντας το σχηματισμό χοληστερόλης στο ήπαρ, αλλά επίσης δρα και ως διογκωτικός παράγοντας, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροίδες.

Οι ίνες του καρότου, οι οποίες απορροφούν 30 φορές το βάρος τους σε νερό, λειτουργούν ως ένα ασφαλές κατασταλτικό της όρεξης, ικανοποιώντας την πείνα με λίγες θερμίδες (ένα καρότο περιέχει περίπου 42 θερμίδες). Υπάρχουν ακόμα μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος που κάνουμε όταν μασάμε τραγανά καρότα μειώνει το στρες.

Τα καρότα δεν περιέχουν τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν σε άλλες τορφές, πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι, ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο. Τέλος η κατανάλωση καρότων πριν από την ηλιοθεραπεία λέγεται ότι προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...