Μάθε γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα!

Μάθε γιατί δεν πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα!

Η μαμά σου, σου έμαθε ότι πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα για να μην …σου κάτσουν στο στομάχι; Αν ναι, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις συνήθειες αν θέλεις να κερδίσεις πραγματικά από τα φρούτα που τρως.

Το μέρος εκείνο των φρούτων που βλέπει συνέχεια ο ήλιος καθώς αυτά ωριμάζουν, δηλαδή η φλούδα, είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γιατί έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν πρέπει όμως να την πετάμε γιατί έτσι χάνεται ένας ανεκτίμητος θησαυρός ουσιών. Η φλούδα περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν με πολλούς τρόπους την υγεία και μπορούν να μας προστατεύσουν από πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Η φλούδα του μήλου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μια πρωτεΐνη (marpin), που βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στη φλούδα του, το ίδιο συμβαίνεις με τα αχλάδια και τα άλλα φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε και τη φλούδα τους.

Ωστόσο σε κάποια άλλα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια δεν τρώγονται με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά σαν ξύσμα και φυσικά επεξεργασμένα. Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του μανταρινιού είναι πλούσιες σε μια ομάδα πανίσχυρων αντιοξειδωτικών ουσιών, που λέγονται σούπερ-φλαβονοειδή και μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της επιζήμιας για την καρδιολογική υγεία «κακής» (LDL) χοληστερόλης, δίχως να ελαττώνουν αυτά της «καλής» (HDL) που είναι καρδιοπροστατευτική.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι 20 φορές πιο ισχυρές από εκείνες του χυμού τους. Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή. Επιπλέον, οι λευκές ίνες στον καρπό τους περιέχουν υψηλά επίπεδα πηκτίνης, ενός συστατικού των φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν το έντερο να αποικιστεί από ωφέλιμα βακτήρια.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...