Πέντε μερίδες λαχανικών ή φρούτων ημερησίως, επαρκούν για την καλή υγεία

Πέντε μερίδες λαχανικών  ή φρούτων  ημερησίως, επαρκούν για την καλή υγεία

Πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα, όχι μόνο κάνουν καλό, αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο επιστημονικό έντυπο BMJ, μάλιστα αναφέρουν ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος από την κατανάλωση επιπλέον μερίδων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών συσχετιζόταν με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ειδικά όμως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μέσο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 5% για κάθε επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, έως και πέντε ημερησίως, αλλά όχι πέραν αυτών.

Ο λόγος είναι ότι κατά την έρευνα δεν διαπίστωσαν όφελος για τον  οργανισμό πέραν της κατανάλωσης των πέντε θερμίδων, επομένως σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει η αύξηση των καταναλισκόμενων μερίδων σε επτά καθημερινά για την επίτευξη μεγαλύτερου προσδόκιμου επιβίωσης.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν 16 έρευνες που είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και περιλάμβαναν περισσότερα από 833.000 άτομα, εκ των οποίων τα 56.000 είχαν αποβιώσει κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

Η ανασκόπηση αυτή παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά μέχρι του ορίου των πέντε μερίδων. Μετά απ’ αυτό δυστυχώς δεν προκύπτει περαιτέρω μείωση. Η μελέτη που είχε γίνει στην Αγγλία είχε δείξει ότι η κατανάλωση επτά ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι υγιεινότερη από τις πέντε και προάγει την μακροζωία.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτό είναι το σημείο που αν το …αγγίξεις την «ανάβεις» τρελλά!
Απρόσμενες αποκαλύψεις έκανε μια έρευνα από την εταιρεία προφυλακτικών Skyn, σχετικά με το ποια σημεία στο σώμα τους, οι ίδιες οι γυναίκες πιστεύουν ότι τις “ανάβουν” περισσότερο στο σεξ, όταν ο σύντρ