Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή αποτελεσματικότερη

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή αποτελεσματικότερη

Η διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, ενδείκνυται ως η καλύτερη και υγιέστερη από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, για το λόγο αυτό αναφέρουν ως παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή, που εμείς οι Έλληνες είμαστε τυχεροί που την έχουμε!

Ωστόσο ο καθηγητής Μπίλτον από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στο νέο του βιβλίο, έρχεται να κάνει κάποιες παρατηρήσεις, εφιστώντας την προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες που από όλους εμάς περνούν απαρατήρητες.

Στο βιβλίο του, που είναι μια επιστημονική έρευνα διάρκειας 15 χρόνων αναφέρονται κάποιες συμβουλές διατροφές που ουσιαστικά ξενίζουν, χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν την μεσογειακή διατροφή.

Μεταξύ αυτών ο καθηγητής προτείνει να τρώμε τις μπανάνες …πράσινες και όχι ώριμες δηλαδή κίτρινες. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πολύ περισσότερο άπεπτο άμυλο, που είναι ένα είδος διαιτητικών ινών. Οι ίνες αυτές χωνεύονται με πιο αργό ρυθμό απ’ όλες και έτσι τροφοδοτούν επί περισσότερη ώρα με ενέργεια τον οργανισμό ενώ δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα δεν προκαλούνται απότομα «σκαμπανεβάσματα» του σακχάρου που ευθύνονται για τα τσιμπολογήματα, ενώ το άπεπτο άμυλο έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα που ευνοεί την απώλεια βάρους διεγείροντας την παραγωγή γλυκαγόνου, μίας ορμόνης που επιταχύνει τις καύσεις.

Ο καθηγητής Μπίλτον απορρίπτει τον πουρέ. Σύμφωνα με όσα γράφει μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των σακχάρων που απελευθερώνει στο αίμα. Πολλοί πιστεύουν πως σάκχαρα έχουν μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά, η αλήθεια είναι πως πολλά ακόμα τα περιέχουν, από τα φρούτα και τις πατάτες μέχρι τα δημητριακά για πρωινό, το ψωμί, τις φρυγανιές και τα ζυμαρικά. Όταν αυτά τα τρόφιμα πολτοποιούνται, απελευθερώνουν πιο γρήγορα τα σάκχαρά τους και έτσι αυξάνουν πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία όμως στη συνέχεια «πέφτουν» εξίσου γρήγορα.

Αν βράσουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ, απελευθερώνουν 25% περισσότερα σάκχαρα απ’ ό,τι όταν τις κόψουμε σε φέτες. Αντίστοιχα, όταν τρώμε ένα ολόκληρο μήλο αυξάνεται πολύ λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα απ’ ό,τι όταν πίνουμε τον χυμό του.

Ο καθηγητής συστήνει να πίνουμε νερό που μάλιστα το θεωρεί φάρμακο για πολλές παθήσεις. 

Ωστόσο η άποψη του να μην μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, ξενίζει. Το αιτιολογεί με τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να διασπάσουν το λάδι και να οδηγήσουν στην παραγωγή τοξικών χημικών ουσιών, που λέγονται υπεροξείδια λιπιδίων. Όταν αυτά καταναλωθούν, αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια. Συστήνει να προσθέτουμε το  ελαιόλαδο ωμό στο φαγητό. Ίσως ο καθηγητής δεν γνωρίζει ότι η ελληνίδα μάνα έβαζε το λάδι πάντοτε στο τέλος του φαγητού!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πόσο χρήσιμη είναι η ταυρίνη;


Τονωτικό ντούζ και περιποίηση του δέρματος, με αλόη


Υπάρχει η πιο ιδανική ώρα για προπόνηση;

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα