Η κατανάλωση φρούτων προλαβαίνει τα καρδιακά επεισόδια!

Η κατανάλωση φρούτων προλαβαίνει τα καρδιακά επεισόδια!

Η κατανάλωση φρούτων και οι ευεργετικές τους επίδραση στην υγεία μας είναι γενικά γνωστές. Ωστόσο μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να ενισχύσει τα καλά νέα από τη κατανάλωση φρούτων, αφού τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος μειώνεται έως 40%.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δηλαδή τα εμφράγματα τα εγκεφαλικά ,  είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως που πλήττει μάλιστα ακόμα και αθλητές ανεξαρτήτων ηλικίας. 

Η νέα έρευνα που έγινε σε συνεργασία Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων ανακοινώθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες, μελέτησαν επί επτά χρόνια στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αντίθετα με τις δυτικές χώρες όπου είναι πιο συνηθισμένα τα εμφράγματα, στην Κίνα υπερτερούν τα εγκεφαλικά (ισχαιμικά και αιμορραγικά), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα (κατά μέσο όρο μιάμιση μερίδα ή 150 γραμμάρια), είχαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% για έμφραγμα, 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 40% για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση αίματος (συστολική και διαστολική).

Σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα, όσοι έτρωγαν καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 32% (από έμφραγμα κατά 27% και από εγκεφαλικό κατά 40%).

Μετά τη δεκαετία του ΄50 εμφανίζεται μια μείωση στους καρδιαγγειακούς θανάτους, ιδίως από εγκεφαλικά, σε αρκετές ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτή την θετική τάση.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τη νέα έρευνα, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Γι' αυτό, όπως ανέφεραν, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να ακολουθούν τέτοιες πολιτικές, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους άφθονα και φθηνά φρούτα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.