Έτσι θα βρεις την ενεργειακή σου ισορροπία και θα …στρώσεις τα κιλά σου!

Έτσι θα βρεις την ενεργειακή σου ισορροπία και θα …στρώσεις τα κιλά σου!

Η ενεργειακή ισορροπία είναι μια θεωρεία που έχει να κάνει με τη διατήρηση ή το χάσιμο των κιλών, δηλαδή να παίρνεις διαχειρίζεσαι σωστά τις θερμίδες που προσλαμβάνεις και καις κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί ο οργανισμός σου …έμεινε από …καύσιμα!

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή J. Hill στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ερεύνησε το θέμα και αναφέρει ότι τα βασικά συστατικά της ενεργειακής ισορροπίας περιλαμβάνουν την πρόσληψη ενέργειας, τη δαπάνη ενέργειας και την αποθήκευση της ενέργειας όταν αυτή «περισσεύει».

Πιο απλά, όταν η ενέργεια (που μετράται με τις «θερμίδες») που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι ίση με την ενέργεια που δαπανούμε για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα τότε λέμε ότι υπάρχει «ενεργειακή ισορροπία» και το βάρος μας μένει σταθερό. Σε διαφορετική περίπτωση το βάρος αυξάνεται (θετικό ισοζύγιο ενέργειας) ή μειώνεται (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας).

Φαίνεται ότι η σημαντική αύξηση του βάρους σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού οφείλεται τόσο στην αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, όσο και στην όλο και περισσότερο περιορισμένη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, τα δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey του 20122 φανέρωσαν ότι η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη αυξήθηκε κατά 168 θερμίδες για τους άντρες και 335 θερμίδες για τις γυναίκες, από το 1971 ως το 2000. Από την άλλη πλευρά, η ιδιαίτερα μειωμένη άσκηση, αλλά και η περιορισμένη λόγω τεχνολογίας επαγγελματική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να εξηγήσει τη σημαντική αύξηση βάρους σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παρότι είναι θεωρητικά πιθανό να αποφύγει κανείς την αύξηση του βάρους, το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι το καταφέρνουν, υποδηλώνει ότι σε συνθήκες μειωμένης φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και ενεργειακής δαπάνης και σε μία καθιστική ζωή, όπως στη σημερινή εποχή, το σωματικό βάρος αυξάνεται για να μπορέσει να εξισορροπήσει την υψηλή ενεργειακή πρόσληψη. Με αυτήν την προοπτική, το γεγονός ότι κάποιος γίνεται παχύσαρκος αποτελεί απλά μια «προσαρμογή» στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερη διαθεσιμότητα και κατανάλωση φαγητού και σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Ας θυμόμαστε ότι, το σωματικό βάρος αυξάνεται μόνο όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά, από οποιοδήποτε τρόφιμο ή ρόφημα και αν προέρχονται, είναι περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανούμε, μεταξύ άλλων, για τη σωματική μας δραστηριότητα3. Για να αποφύγουμε την συνεχόμενη αυξομείωση του βάρους μας, απαιτείται υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής, εκπαίδευση και απόκτηση τεχνικών ελέγχου (π.χ. εύρεση εναλλακτικών λύσεων), ενσωμάτωση των αγαπημένων «πειρασμών» στη διατροφή μας με μέτρο, αλλά και αποδοχή των προσωπικών μας αποφάσεων (π.χ. «δεν το τρώω» ή «μ’ αρέσει να τρώω μικρές ποσότητες που και που»). Εν ολίγοις, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορούν να έχουν θέση όλα τα τρόφιμα και ροφήματα και δεν απαιτείται να δαιμονοποιούμε ή να περιθωριοποιούμε τα.. μισά σχεδόν τρόφιμα και ροφήματα του διαιτολογίου μας αρκεί να φροντίζουμε να «ισορροπούμε» ενεργειακά.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...