Παγωτό: Χρήσιμο ή παχυντικό;

Παγωτό: Χρήσιμο ή παχυντικό;

Παγωτό! Γλυκός παγωμένος πειρασμός που αποφεύγουν όσοι κάνουν διατροφή γιατί το θεωρούν απειλή! Είναι όμως έτσι; Το ίδιο το παγωτό αποτελεί απειλή η ή αλόγιστη κατανάλωση του;

Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα πιο διαιτητικά φαγητά αν τα καταναλώσουμε σε μεγάλη ποσότητα τότε δεν θα είναι πια διαιτητικά. Κάπως έτσι είναι και με το παγωτό που παγωτό αποτελείται κυρίως από το γάλα.

Το παγωτό δεν είναι ένα «άχρηστο» γλυκό. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που περιέχει, ασβέστιο σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, απλούς υδατάνθρακες εκ των οποίων κυρίως την ζάχαρη, λιπαρά, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, B12 και D. Το γάλα που χρησιμοποιείται στα παγωτά μπορεί να είναι φρέσκο πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο (εβαπορέ), ή γάλα σε σκόνη. Μερικές ακόμα πρώτες ύλες του παγωτού είναι η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, τα γλυκαντικά που αντικαθιστούν την ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, ακόμα και το αλκοόλ. Επιπλέον είναι δυνατόν να προστεθούν στο παγωτό κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, φρούτα, σιρόπι ή διάφορες χρωστικές ουσίες-σταθεροποιητές ή βελτιωτικά γεύσης, που έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμφάνισης αλλά και της γεύσης του παγωτού.

Το παγωτό καλύπτει το :
- 5%-10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια (100-250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού),
- 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες (20-25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια παγωτού),
- 5%-10% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες,
- 10%-15% των αναγκών μας σε λίπη,
- 35%-40% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο και ασβέστιο,
- 10%-15% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη A,
- 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη B12.

Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Από θερμιδικής απόψεως, οι γρανίτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και τα νεοφερμένα και μοδάτα γιαουρτοπαγωτά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά που κάνουν το παγωτό μια παχυντική απειλή είναι η ποιότητα αλλά και η ποσότητα που θα το καταναλώσουμε, καθώς και τα συνοδευτικά-γαρνιτούρες που θα επιλέξουμε. Προτιμώντας τα παραδοσιακά, αγνά παγωτά γάλακτος ή ακόμη και τα σπιτικά, αποφεύγοντας τα πολλά σιρόπια κι επιλέγοντας τους ξηρούς καρπούς κι το μέλι, αλλά κυρίως καταναλώνοντας τα με μέτρο, όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την συχνότητα κατανάλωσης, σε ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, το παγωτό μπορεί να γίνει μια γλυκιά και δροσερή συντροφιά και να μην αποτελεί πια τον μεγαλύτερο φόβο της ζυγαριάς μας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.