Η σεξουαλική διέγερση και η επικίνδυνη «όραση του τούνελ»!

Η σεξουαλική διέγερση και η επικίνδυνη «όραση του τούνελ»!

Γράφει ο Κλέαρχος Α. Σταματουλάκης,
Πτυχιούχος Ψυχολογίας, MSc(Cand) Counselling Psychology, The University of Sheffield, Life Coach, A.C.A.

 

Δε ξέρω αν έχετε προσέξει ότι μερικές φορές, όταν είστε πολύ… όταν είστε σε σεξουαλική διέγερσή, τέλος πάντων είστε και πιο ριψοκίνδυνοι. Ε, αν δε το έχετε προσέξει, σας το λέω εγώ. Όταν είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση, λοιπόν, συχνά, κάνουμε πράγματα που δε θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πρώτα θα αναφέρουμε τους βιολογικούς. Π.χ. η κατανάλωση κάποιας ουσίας ή ποτού που μπορεί να μειώσει τις «άμυνες» μας, ή να ανέβει αδρεναλίνη μας από μια δραστηριότητα που κάναμε πριν. Πάλι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει. Υπάρχουν οι ψυχολογικοί λόγοι, όπου εκεί συζητάμε για διάφορα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Κάποιοι είναι πιο ευέξαπτοι ή πιο ευερέθιστοι από τους άλλους (όχι μόνο σεξουαλικά). Είναι αυτοί συνήθως που αντιδρούν πιο άμεσα και έντονα σε κάποιες καταστάσεις. Έτσι καταλήγουν να ρισκάρουν πιο συχνά από τους άλλους. Το ίδιο και οι αυτοκαταστροφικοί, αλλά αυτοί είναι κατηγορία από μόνοι τους. Θα εκπλαγείτε αν σκεφτείτε πόσες συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τέλος, έχουμε αυτούς που μπορούμε να ονομάσουμε «κοινωνικούς» λόγους γιατί έχουν να κάνουν με άλλα άτομα- το ταίρι μας.

Μπορεί να θέλει να το κάνετε ντε και καλά σε δημόσιο χώρο, ενώ εσείς φοβάστε (λέμε τώρα). Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος θα το κάνετε, γιατί πώς να αρνηθείτε στο έτερο ήμισυ…
Η τελευταία και σημαντικότερη αιτία όμως, είναι το γνωστικό κομμάτι. Με τον όρο γνωστικό αναφερόμαστε στις διεργασίες του εγκεφάλου μας(αντίληψη, κατανόηση και άλλα). Ε, λοιπόν όταν είμαστε σε σεξουαλική διέγερση, οι γνωστικές διαδικασίες ελαφρώς μεταβάλλονται. Σε κάποια σειρά, νομίζω, είχα ακούσει την ατάκα «δεν υπάρχει αρκετό αίμα στον άντρα για να αιματωθούν και τα δύο… κεφάλια ταυτόχρονα».

Δεν είναι ακριβώς σωστό, αλλά κοντά έπεσε! Οι επιστήμονες λένε ότι κατά την διέγερση, αποκτούμε περιοδικά, αυτό που ονομάζουν, «όραση τούνελ». Σ΄ αυτή την κατάσταση μπορούμε να βλέπουμε μόνο ευθεία μπροστά, σ αυτό που θέλουμε να πάμε. Δεν βλέπουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε το γύρω περιβάλλον μας. Εκεί την πατάμε. Όταν είμαστε σε σεξουαλική διέγερση, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση μας. Το μόνο που βλέπουμε και μας ενδιαφέρει είναι αυτό, οπότε κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε την μέγιστη ικανοποίηση.

Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα που εμπεριέχουν κίνδυνο. Σεξουαλικά και μη. Στα σεξουαλικά έχουμε πχ, το σεξ χωρίς προφυλάξεις. «Έλα ρε μωρό μου, με μια φορά δεν έγινε και κάτι» και εσύ επειδή τα βλέπεις όλα κόκκινα εκείνη την ώρα ενδίδεις. Πιθανότατα, δε θα είχες την ίδια αντίδραση αν ήσουν σε κατάσταση ηρεμίας. Υπάρχουν όμως και τα μη σεξουαλικά ρίσκα, όπως το αλόγιστο και επικίνδυνο τζογάρισμα. Έχετε προσέξει ότι στα καζίνο, η κοπέλες που δουλεύουν είναι αρκετά προκλητικές και σέξι ε;

Οπότε, καλό είναι, αποφάσεις περί ασφαλούς σεξ να λαμβάνονται πριν ανάψουν και πολύ τα αίματα. Επίσης καλό θα είναι να μην κάνετε βαρυσήμαντες δηλώσεις ή να δίνετε μεγαλόπρεπες υποσχέσεις σ’ αυτή την κατάσταση. 1, γιατί δε ξέρετε που θα μπλέξετε και 2, κάποιος θα τα θυμάται αυτά και θα χρειαστεί να τα πραγματοποιήσετε στο τέλος. Γι’ αυτό… προσοχή!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.