Προσοχή στον φθινοπωρινό καιρό του βουνού!

Προσοχή στον φθινοπωρινό καιρό του βουνού!

Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για εξορμήσεις στο βουνό. Πεζοπορία, ορειβασία και όλες οι άλλες δραστηριότητες που προσφέρει η ορεινή φύση. Δεν ιδρώνεις και γενικά η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη. Ωστόσο το φθινόπωρο ο καιρός είναι ιδιαίτερα άστατος και με έντονα, πολλές φορές, καιρικά φαινόμενα. Δες λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις για να χαρείς μια ορεινή εξόρμηση σαββατοκύριακου.

Αρχικά πριν ξεκινήσεις με την παρέα για κάποια ορεινή περιοχή θα πρέπει να ενημερωθείς για το δελτίο καιρού, από αξιόπιστη πηγή, που είναι μια και είναι η ΕΜΥ. Μπες λοιπόν στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ και ενημερώσου.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι το βουνό είναι μεν ωραίο, αλλά κρύβει και κινδύνους που εκτός από τον καιρό είναι οι λιθοπτώσεις, αλλά και τα ορμητικά ρυάκια. Σκέψου ότι μπορεί κάπου ψηλά να έβρεξε πολύ και να κατεβάσει το νερό την ώρα που εσύ περνάς ένα φαινομενικά αθώο ρυάκι. Πρέπει να ξέρεις ότι ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα στο βουνό. Αν ο καιρός είναι πολύ άσχημος ή πρόκειται να χαλάσει μην επιχειρήσεις να ανέβεις.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στο βουνό η θερμοκρασία πέφτει με το υψόμετρο και είναι αρκετούς βαθμούς πιο χαμηλή στις κορυφές. Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας ονομάζεται «βαθμός ολίσθησης» και είναι περίπου 5° C κάθε 1000μ. Οι ζεστές κοιλάδες οδηγούν σε ψυχρές κορυφές και τα ζεστά ρούχα είναι απαραίτητα.
Ενώ ο αέρας συχνά φυσά πιο δυνατά σε υψηλότερα μέρη και η ταχύτητα πνοής του αέρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο ανθρώπινο σώμα, όπως και η πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό αυξάνει το «ρυθμό ολίσθησης».

Στη βροχή το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το αδιάβροχο, μια και ο αέρας που περνά πάνω από τα βρεγμένα ρούχα κατεβάζει κι άλλο τη θερμοκρασία, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον απροετοίμαστο ορειβάτη.

Ενώ η ομίχλη είναι αρκετά επικίνδυνη αφού δεν είναι δυνατός ο άμεσος προσανατολισμός ( με τα άστρα, τον ήλιο, γνωστά σημάδια κλπ.).

Αν εκδηλωθεί θύελλα

Αν η θύελλα αρχίσει ξαφνικά και με μεγάλη ένταση, τότε στη λίγη ώρα που έχουμε, προσπαθούμε να καλυφθούμε κάπου, κάτω από ένα μεγάλο βράχο ή μέσα σε μια σπηλιά κλπ..

Συγχρόνως προσπαθούμε να θυμόμαστε το δρόμο που ακολουθήσαμε ως το καταφύγιο μας, για να βρούμε ύστερα, ξανά το μονοπάτι που ακολουθούσαμε. Στο καταφύγιο που έχουμε βρει, μπορούμε να καθίσουμε μέχρι να κοπάσει η θύελλα.
Ντυνόμαστε καλά, βγάζουμε τα βρεγμένα ρούχα και σκεπτόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Αν δεν μας καλύπτει το μέρος που βρήκαμε, πρέπει να το αφήσουμε σύντομα.

Αν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο ούτε να γυρίσουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε, τότε προσπαθούμε να κατέβουμε χαμηλότερα, υπάρχουν περιπτώσεις που λίγο πιο κάτω από το σημείο που μένεται η θύελλα, οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ανεκτές.

Στα ελληνικά βουνά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακολουθώντας ένα ομαλό λούκι, μετά από λίγη ώρα βρισκόμαστε πολύ χαμηλά και εκτός κινδύνου. Αν το λούκι διακόπτεται από γκρεμό, αρχίζουμε να τραβεσάρουμε συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση ψάχνοντας για πέρασμα.

Η μεγαλύτερη παγίδα οι κεραυνοί

Αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω από μοναχικά δέντρα και γενικά σε προεξοχές του εδάφους. Μείνε μακριά μέχρι να περάσει. Βγάλτε τα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν κεραυνό π.χ. ρολόϊ, φωτογραφική μηχανή κλπ.

Στην περίπτωση που είμαστε σε ορθοπλαγιά βρίσκουμε ένα παταράκι, τυλίγουμε κουλούρες το σχοινί μας και καθόμαστε πάνω του για μόνωση. Σκεπαζόμαστε με το αδιάβροχό μας χωρίς να ακουμπάμε την πλάτη μας στον βράχο.

Βάζουμε ότι μεταλλικά αντικείμενα έχουμε μέσα στον σάκο μας τυλιγμένα σε ρούχα (μόνωση) και αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω από μεγάλες σχισμές και νερογλύφες ( αποτελούν αγωγούς μεταφοράς των φορτίων).

Ακόμα μπορούμε να καθίσουμε πάνω σε μία μεγάλη πέτρινη πλάκα που ακουμπά πάνω σε μικρές πέτρες για μόνωση. Δεν ακουμπάμε ποτέ σε δύο σημεία συγχρόνως, που το ένα απέχει πολύ από το άλλο. Δεν καθόμαστε ποτέ κάτω από αρνητικά, όταν ο βράχος στον οποίο ανήκουν μπορεί να είναι αγωγός μεταφοράς φορτίων.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα