Φύγε για τα χιόνια!!!

Φύγε για τα χιόνια!!!

Χιονοπτώσεις, στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα δίνουν οι προγνώσεις του Meteo.gr επομένως μια ημερήσια εξόρμηση σε κάποιο κοντινό στην περιοχή σου χιονοδρομικό σίγουρα δεν θα σε χαλάσει, αλλά θα σε χαλαρώσει και αν θέλεις θα σε προπόνησει.

Σε όλη την Ελλάδα τα χιονοδρομικά σε περιμένουν, για μερικές όμορφες και γεμάτες δράση και άσκηση ώρες. Από τα Καλάβρυτα, τον Παρνασό, το Βελούχι στο Καρπενήσι, τα Χάνια στο Πήλιο, τη Βασιλίτσα, το Σέλι, τα 3-5 Πηγάδια, το Φαλακρό, τον Λαϊλιά και το Καϊμακτσαλάν, έχεις την ευκαιρία να στήσεις μια ημερήσια εκδρομή ή να μείνεις το σαββατοκύριακο.

Αν δεν ξέρεις σκι μπορείς να μάθεις εκεί, υπάρχουν δάσκαλοι, όπως υπάρχουν και για το snowboard.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, όπως άλλωστε και όλα τα αθλήματα. Δεν είναι επικίνδυνο, αν τηρείς τους κανόνες του. Αν όχι μπορεί να τραυματιστείς. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα. Αρκεί να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας, να ακούς τους εκπαιδευτές.

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Το σκι όπως και τα άλλα αθλήματα έχουν κινδύνους. Γι αυτό καλό είναι να ενημερωθείς για τους βαθμούς δυσκολίας που έχουν οι πίστες του χιονοδρομικού που θα επιλέξετε. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας. 

Η ισορροπία είναι το βασικό πολλών αθλημάτων. Ειδικά στο σκι, δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με χώμα, αλλά ούτε με νερό. Ο πάγος, το χιόνι, είναι κάτι που θέλει προσοχή και το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθετε είναι να στέκεστε όρθιοι πάνω στα πέδιλα, να υιοθετήσετε, δηλαδή, τη «στάση του σκιέρ». Τα πόδια σας πρέπει να είναι ανοιχτά στο φάρδος των ώμων και το βάρος του σώματός σας να πέφτει προς τα γόνατα, τα οποία είναι ελαφρώς λυγισμένα.

Τα σκι δεν έχουν φρένο! Ωστόσο έχουν τρόπους να φρενάρετε από την ταχύτητα της κατάβασης. Μάθετε τον τρόπο να... σταματάτε. Ουσιαστικά, από την παράλληλη θέση που βρίσκονται τα πέλματά σας, τα στρέφετε προς τα μέσα, έτσι ώστε οι μύτες του σκι να σχηματίζουν ένα «Λ». Θα σας τα δείξουν και οι εκπαιδευτές στα χιονοδρομικά!

Τα σκι δεν έχουν …τιμόνι… χρέη τιμονιού στο σκι εκτελεί η φτέρνα και τα γόνατά σας. Αν θέλετε να στρίψετε δεξιά, στρέφετε την αριστερή φτέρνα αριστερά και το γόνατο προς το εσωτερικό του σώματος. Αντίστοιχα, για να πάτε αριστερά, γυρίζετε τη δεξιά φτέρνα προς τα δεξιά και το δεξί γόνατο προς το εσωτερικό.

Το ντύσιμο είναι σημαντικό, τόσο για το ίδιο το άθλημα, όσο και για το κρύο! Σκεφτείτε ότι το χιόνι είναι νερό και λιώνει στην επαφή με το σώμα. Η υγρασία δεν είναι και το καλύτερο σε σχέση με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα χιονοδρομικά. Διαλέξτε τα κατάλληλα ρούχα, μπότες και γάντια και μείνετε στεγνοί.

Ακόμα τα ισοθερμικά εσώρουχα αποτελούν τη καλύτερη λύση για να σας κρατήσουν ζεστούς, χωρίς να φορτωθείτε πολλά ρούχα. Επιλέξτε μπουφάν σε έντονο χρώμα, προκειμένου να είστε ορατοί ακόμα και σε περίπτωση ομίχλης ή χιονόπτωσης.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.