Προσοχή στη Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στο βουνό!

Προσοχή στη Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στο βουνό!

Η εκδρομή τις μέρες των γιορτών, είτε ημερήσια, είτε πολυήμερη θέλει προσοχή γιατί πολλές φορές μπαίνει η ιδέα «να πάμε να ανεβούμε στο …βουνό, έτσι για να περάσει η ώρα»! Ωστόσο οι παγίδες παραμονεύουν, αν δεν έχεις το νου σου και τις γιορτινές μέρες δεν είναι να παθαίνεις ατύχημα. Σκέψου ότι τις γιορτινές μέρες συμβαίνουν πολλά από απερίσκεπτους, εσύ όμως μπορείς να αποφύγεις τις δυσάρεστες περιπέτειες.

Το να ανεβείς σε ένα βουνό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεσαι και ούτε να κάνεις τον …μάγκα φωτογραφιζόμενος ημίγυμνος στο χιονισμένο ορεινό τοπίο. Το βουνό είναι αποτελεί μια πρώτης τάξεως εξόρμηση, αλλά απαιτεί και σεβασμό και καλή προετοιμασία! Δες λοιπόν πως θα κάνεις τα πρώτα βήματα σου στους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, για να μην ανεβείς …γυμνός από εξοπλισμό!

Οι περισσότεροι ορεινοί όγκοι της Ελλάδας διαθέτουν ένα πλήθος μονοπατιών με διαδρομές για αρχάριους και μη και ενημερώσου από σχετικά site και κυρίως των ορειβατικών συλλόγων και της Τ.Α. Καλό είναι η πρώτη σου διαδρομή να είναι ήπια.

Ο εξοπλισμός είναι βασικό κομμάτι της εξόρμησης μας αποτελεί η σωστή προετοιμασία. Για μια απλή πεζοπορική διαδρομή δεν χρειάζεται ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, αλλά κάποια πράγματα είναι απαραίτητα.

Τον χειμώνα οι συνθήκες στα βουνά αλλάζουν δραματικά και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Τρία από τα απαραίτητα υλικά είναι οι γκαίτες, που είναι αδιάβροχο ύφασμα που μπαίνει γύρω από τα παπούτσια και φτάνει περίπου μέχρι το γόνατο, το πιολέ, μοιάζει με μικρό κασμά που χρησιμεύει για να σε κρατάει αφού ασφαλίζει στις γλιστερές από το χιόνι πλαγιές, και τα crampon που είναι ειδικά μεταλικά καρφιά τα οποία δένουν στο κάτω μέρος του παπουτσιού. Επίσης, τα χειμερινά παπούτσια έχουν σημαντικές διαφορές από τα καλοκαιρινά, με κυριότερη τη σόλα, η οποία είναι σχεδόν άκαμπτη έτσι ώστε ο ορειβάτης να μπορεί να ανοίγει βήματα στο χιόνι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι το πρώτο μας χειμερινό βουνό να το κάνουμε με κάποιον που γνωρίζει το συγκεκριμένο πεδίο.

Άλλα σημαντικά υλικά είναι το σακίδιο και ο υπνόσακος. Και τα δύο έχουν μεγάλη ποικιλία και υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα για κάθε χρήση. Ανάλογα με την ορειβατική μας εξόρμηση, καλό είναι να έχουμε και το κατάλληλο σακίδιο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα καλά σακίδια και μεγαλύτερα σε όγκο κυκλοφορούν σε διαφορετικά μεγέθη. Συνήθως άλλα προτείνονται για τις γυναίκες και άλλα για τους άντρες. Τα μικρότερα σε όγκο συνήθως έχουν ένα μέγεθος.

Οι περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά διαρκούν πολλές ώρες, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να αναπληρώνουμε την χαμένη μας ενέργεια με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επίσης για να διασπώνται τα λίπη θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό.

Σε μια εκδρομή μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με αρκετούς απρόβλεπτους κινδύνους, αλλά με καλή προετοιμασία οι περισσότεροι μπορούν να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Σκέψου τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατούν στην περιοχή που θα επισκεφθούμε.

Προσοχή στην ομίχλη που σε συνδυασμό με ένα μη ευκρινές μονοπάτι μπορεί να μας φέρει προ εκπλήξεως και μια απλή βόλτα να μετατραπεί σε εφιάλτη. Πάντα θα πρέπει να κουβαλάς μια πυξίδα. Εάν είσαι σε χιονισμένο βουνό με πυκνή ομίχλη δημιουργείται το φαινόμενο «white out», όπου πλέον τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Σε αυτή την περίπτωση ο ορειβάτης χάνει κάθε έννοια προσανατολισμού και χωρίς πυξίδα οι πιθανότητες να κατευθυνθεί σωστά είναι απειροελάχιστες.

Για τα περισσότερα βουνά υπάρχουν ειδικοί ορειβατικοί χάρτες με πολλές πληροφορίες αλλά και τα χαραγμένα μονοπάτια, που χρησιμοποιούνται από τους ορειβάτες. Εάν πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για μια ασφαλή ανάβαση και παρόλα αυτά έχουμε κάποιο ατύχημα, θα πρέπει να ειδοποιήσουμε το κέντρο διάσωσης 112. Ο αριθμός ισχύει για τις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης και υπάρχει μόνιμη εισαγγελική άδεια που αναιρεί το απόρρητο της κλήσης, έτσι ώστε να εντοπίζεται το στίγμα μας.

Και σκέψου ότι στο βουνό δεν χωράνε μεγάλες μαγκιές, όπως selfie σε επικίνδυνα σημεία ή ημίγυμνες φωτογραφίες που μπορεί να σου αφήσουν και ένα γερό κρυολόγημα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.